İnceleme

Orkide

Orkide ülkemizde olduğu gibi diğer ülkelerde de rabet görür. Görüntüsüyle ve yapısıyla insanları büyüleyen, asil yapısıyla gözleri üzerine çeker  bir bitki olmasıyla çok fazla sevilir.

Orkide, yapılan araştırmalara göre dünyada en sevilen çiçekler arasında birinci, en çok satılanlar arasında ise ikinci sırada yer almaktadır. Çok yıllık bitkiler olarak bilinir. Her yıl düzenli olarak çiçek açan bu bitki bazı durumlarda ise yılda iki üç kez çiçek açabilir.

 

Biz bu yazınızda orkidenin yapısını, nasıl döllenme olduğunu öğreneceğiz.

 

Orkidenin Yapısı

Orkide, salepgiller familyasına ait çiçekli bir bitki olup . Karacıl bir çiçek türüdür. Küçük yaprakları ve uzun bir gövdesi vardır. Farklı renklerde orkideler bulunuyor olsa da, beyaz renk ile bağdaşmış bir çiçek türüdür. Narin, kırılgan yapısına göre oldukça dayanıklı ve kalıcı bir bitkidir. Çiçekçilikte, asaletin ve özenin temsili olarak adlandırılmaktadır.

Bir çok orkideye baktığımızda  doğada ağaçlar üzerinde büyürler. Ağaç üzerindeyken asadece tutunacak bir yer olarak ağaca tutunurlar. Bazı türler ise taş ve kayalar üzerinde büyür. Yerde büyüyen türlere karasal türler de denir. Bunların bir kısmı sürekli yeşildir; bir kısmı ise yapraklarını döker. Yaprak döken türler, çiçeklenmeden sonra yapraklarını dökerek yumru denilen depo organlarına dönüşür ve kötü havaların geçmesini bekler.

 

 

Orkide Döllenme

Güney Amerika’nın tropikal bölgelerinde, Hindistan’da ve Avustralya’da yetişen bu ender güzellikteki çiçeğin, renkli neon lambalarıyla yapılmış cazip reklamları andırır biçimi böcekleri kendine çeker.

 

Orkide nerede olursa olsun, böcekler balözü reklamlarını görecektir. Sevdikleri balözü kaynaklarını sömürmek için çırpınan böceklere bundan daha güzel bir çağrı mı olur? Bu çağrıya hemen koşan böcekler, başlarını çiçeğin çanağına daldırır. Bizlerin seyrine doyamadığı orkide inin balözüne kavuşan böcekler kim bilir ben ne kadar sevinirler? Onları bu kadar sevindiren orkidelerin bundan fayda sağlanamamalarına imkan var mıdır? Orkideler, balözlerini böceklere verirken çiçek tozlarını da onların sırtlarına yüklerler. Böylece bir orkideden öbürüne konan böcekler de tozlaşmayı sağlamakla aldıkları besinin parasını kuruşuna kadar ödemiş olurlar.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.