Otomobil

Mercedes ESP Arızası Nedir? Nasıl Giderilir?

ESP ve ASR ne anlamına gelmektedir? Bu iki mekanizma hangi olaylarda yolda kurtarıcı olarak görevi görür? Arıza yapacakları zaman veya hata verdikleri zaman ise neler yapılmalı? Güvenli bir sürüş için oldukça önemli olan ESP ve ASR’ nin birbirleri ile bağlantısı nedir? Peki, hem kuru hem de ıslak ve buz olmuş yol durumlarında güvenli sürüşü veren sistemlerden biri olan ESP, kışın tam anlamıyla nasıl kullanılmalı? Hangi olaylarda devre dışı bırakılmalı? İlk önce burada ESP’nin ne olduğu konusundan bahsedelim.

ESP Sistemi Nedir? ESP Ne İşe Yarar?

ESP’nin açılımı Electronic Stability Programme. Türkçe olarak anlamı ise Elektronik Stabilite Kontrol.

ESP mekazimasında bu stabilite, araçlarda denge sorununu ve kararlılığı elektronik olarak sağlamaktadır. Denge ve kararlılıktan kasıtları ise tam olarak patinaj ya da başka bir neden yüzünden aracın sarsılmasını engellemek. Bunu da aracın içinde bulunan fren mekanizmasını kullanarak yapıyor. Bazı çeşit araba modellerinde ise motorun gücünü azalttığı görülmektedir.

ESP hakkında en fazla bilinen yanlışlar, virajları dönmeyi basitleştirdiği düşüncesidir. Oysa ESP’nin asıl amacı olan aracın savrulmasını ya da sarsılmasını engellemektir.

ESP Arızası Nedir?

ESP mekanizması sürüş güvenliği bakımından son derece oldukça önemlidir. Bu mekanizmanın arıza yapması, aracın sarsılması ve durmaması gibi nedenlerle kazalara yol açabilir. Peki ESP’nin bozulduğu nasıl anlaşılır? ESP ışığı sabit bir durumda çalışıp yanmaya başlıyor ise, elle bir ESP tuşu olmasına rağmen ancak basıldığında ise devreye gelmiyorsa ya da yol bilgisayarı yazılı ve sesli birtakım uyarılar sağlıyorsa ESP arızası sorunundan şüphelenilmelidir.

ASR Nedir?

Türkçede “Anti Patinaj Sistemi“ isimli bilinen ASR’nin asıl açılımı olan “Anti Schlupf Regelung“tur. ASR mekanizmasının temel amacı aracın patinaj yapmasını engellemek ve önlemektir.

Patinaj, aracın kalkış oranı hızını bile etkiler. Hızlı hareket etmek sağlayan durumlarda gaz pedalına aniden basılırsa araç patinaj yapmaya devam edebilir. Tekerlekler oldukları noktada belli bir zaman döner. Bu olay aracın kalkış hızını oldukça yavaşlatır.

ASR mekanizmasının patinajı engellemek dışında araç için fazlası ile artısı vardır. Bulunduğu aracın zorlu ve sıkıntılı yol koşullarında rahatça kalkış yapmasına olanak sağlar. Aynı vakitte kaygan zemin ve yerlerde ya da virajlarda aracın sarsılmasını engeller, sürüş güvenliğini arttırmanın yanı sıra, lastiklerin aşırı deforme olmasını önler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.