Gezi

Moritanya: Kara Kıta Afrika’nın Bahtsız Ülkesi

Çoğumuz ülkeleri tuttuğumuz takımlarda forma giyen futbolculardan biliyoruz. Afrika ülkeleri özellikle bu bilgi türüne dahil. Peki Moritanya hakkında ne biliyoruz? Moritanyalı olup ligimizde oynayan bir futbolcu da yok üstelik. Kaldı ki dünyaca tanınan bir futbolcu da yok Moritanyalı olan. Adını birkaç kez duymuşuz, fakat önümüze haritayı açıp bakmamışızdır nerede diye. İşte Moritanya tam burada, Afrika’nın batısında Cezayir’in güneybatı, Senegal’in Kuzey, Mali’nin kuzeydoğu komşusu. Bu yazımızda Moritanya’yı, Kara Kıta Afrika’nın Bahtsız Ülkesi Moritanya’yı Ele Alacağız.

Ülke, kaynaklarını uzun yıllar boyunca sömüren Fransa’dan ancak 28 Kasım 1960 tarihinde bağımsızlığını elde edebilmiş. Başkent Nuakşot, Atlas Okyanusa sınır bir yerde kurulmuş. Ülkenin ismi ise bir Berberi Krallığı olan Mauretania’dan geliyor.

Bölgedeki diğer Afrika ülkeleri ile kıyaslandığında Moritanya, kadın haklarına saygı konusunda adete kendini aşmış durumda. Sivil hayattan bürokrasiye kadar hemen her alanda kadınların otoritesine rastlanmakta. Bunda kabile kültürünün büyük önemi olduğu söyleniyor.

Gavaj

Ülkede kadınların ya da evlenecek çağa gelen kızların kilolu olmaları şart. Bu olma haline de “gavaj” deniyor. Üstelik bu sistem devlet tarafından yasalaştırılmış. Ülkede kadınların evlenmesi için en başta aranan kural bu: Şişmanlık. Peki şişman olamayanlar ne yapıyorlar? Bir tür işkence uygulanıyor ve kadınlar ayanları bir halat vasıtasıyla bağlanıyor ve havaya kaldırılıyor. Yemek yemeyi reddetme gibi bir lüksleri olmayan kadınlar ise mecburen kilo olmaya zorlanıyor.

Türklere Olan Sevgi

Ülkede en dikkat çekici noktalardan biri de Türklere olan aşırı sevgi. Hemen hemen her Moritanyalı vatandaşın Türkiye hakkında ufak da olsa bir bilgisi var, en önemlisi hepsinde inanılmaz derecede bir Türkiye hayranlığı olması. Bu sevginin kökeninde olan şey ise Osmanlı Devleti. Ayrıca 1981 yılı, UNESCO tarafından Atatürk yılı ilan edilmiş, Moritanya ise bir İslam Devleti olarak pullarına Atatürk resmi bastırmıştı.

Demografik Yapısı

Dünyanın en büyük plajlarından birisi Moritanya sahillerinde uzanıyor. Sahra Çölü, denizin hemen kıyısında başlayarak kara kıta Afrika’nın içerlerine kadar uzanıyor. Halkı tamamen siyahi, Atlas Okyanusu’na komşu bu ülkede yıllık gelir, Türkiye’nin yaklaşık 3/1’i oranında. Öte yandan halkın tamamına yakını Müslüman olan Moritanya, büyük bir kıtlık ve ekonomik krizin eşiğinde. Ülke siyasi istikrarsızlıklarla boğuşuyor. Öte yandan ülkenin önemli bir kısmı genç.

Coğrafi

Toplam nüfusu 3,5 milyonun biraz üzerinde olan olan Moritanya’nın yüzölçümü Türkiye’den daha büyük. 1,030,631’lik yüz ölçümü ile ülke büyüklük olarak dünyanın en büyük 29. ülkesi konumunda. Çöl iklimimin hakim olduğu Moritanya’da hava daima sıcak, yağışsız ve tozludur. Ülke topraklarının sadece %0.2’lik bir dilimi tarıma elverişli. Senegal Nehri bölgedeki tek tatlı su kaynağı olmasına rağmen nehrin sadece belirli kısımlarında tatlı su kaynağı kullanılabiliyor. Bölgenin en yüksek noktası 915 metre ile Kediet İclil’dir.

Ekonomi

Ülkede ekonomik kaynaklar oldukça az. Yeraltı kaynakları bakımından oldukça fakir bir ülke olan Moritanya’da ülke topraklarının da tarıma elverişsiz olması, ekonomik alternatifleri epey sınırlamıştır. Ülkenin en önemli geçim kaynağı balıkçılık. Para birimi Ugiya’dır.

Ülkede Yaşanan Bazı Olaylar

2008’de yapılması planlanan Dakar Rallisi’nde 15 güzergahtan 8’si Moritanya sınırları içerisinde kalıyordu. Yarıştan önce Moritanya’da 4 Fransız Turist öldürülmüş ve Fransız hükümeti bu olay üzerine endişelerini dile getirmişti. Neticede Dakar Rallisi güvenlik gerçekçisiyle iptal edildi.

Suudi Arabistan Kralı Fahd Bin Abdülaziz’in cenaze törenine katılmak için ülkeden ayrılan kralın yokluğunu fırsat bilen muhalefet ülkede darbe yapmış ve ülke sivil yönetime geçmişti. Fakat daha sonra 2005’te tekrar bir darbe yapılmış ve tekrar askeri yönetime geçilmişti.

İsrail’i tanıyan ve diplomatik ilişki kuran ender Arap/İslam ülkelerinden biridir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.