Deyimler ve Atasözleri

Mum Dibine Işık Vermez Ne Demek? Eş Anlamlısı Nedir?

Mum dibine ışık vermez deyimi ne anlama geliyor? Atasözleri ve deyimler kategorisindeki bu yazımız “mum dibine ışık vermez” deyimi ile ilgili olacaktır. Gündelik hayatta en çok kullanılan ve karşımıza çıkan “mum dibine ışık vermez” deyimi ne anlama gelmektedir?

Mum Dibine Işık Vermez Ne Demek?

Mum dibine ışık vermez deyimi, esasen iki anlama gelmektedir. Deyimin hem mecaz hem de gerçek anlamı vardır.Fakat gündelik yaşamda en çok kullanılan şekli mecazi anlamıdır.

Gerçek Anlamı: Mumun silindirik yapısı nedeniyle ışığı, en son kendi dibini aydınlatır. Fiziken, mumun yapısından dolayı ışık kendi dibini nerdeyse hiç aydınlatmaz.

Mecazi Anlamı: Önemli kişilerin ya da herhangi bir kişinin sahip olduğu birikimleri bir başkası üzerinde kullanamaması, kendi isteklerinin yakın çevresinde istediği şekilde gerçekleşmemesi anlamında da “mum dibine ışık vermez” deyimi kullanılmaktadır.

Mum dibine ışık vermez deyiminin eş anlamlısı, “terzi kendi söküğünü dikemez” deyimidir. İki deyim de esasen aynı anlamları taşımaktadır. Terzi kendi söküğünü dikemez deyiminde daha çok insanların kendi mesleği ile alakalı şeyleri özel yaşamına uygulamak istememesi anlamı varken “mum dibine ışık vermez” deyiminde daha genel bir anlam söz konusudur.

Mum dibine ışık vermez deyimine birkaç örnek vererek anlamını pekiştirelim:

Örneğin bir iş adamı düşünelim ve kendisi sektörde edindiği bilgiyi, tecrübeyi ve deneyimleri kendi oğluna aktarmak istesin. Ama deyime örnek olacak ya kendi oğlu da babasının bu hevesini kursağında bırakacak şekilde hiç o taraflarda bezi olmasın. Hatta ticaretle, alım satımla hiçbir ilgisi olmasın. Bu durum “mum dibine ışık vermez” deyimi ile güzel bir şekilde açıklanabilir.

Burada mumdan kastedilen ve mumun temsil ettiği şey esasen bilgeliktir. Bilgi, beceri, ustalık ve yetkinlik “mum” ile özdeşleştirilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.