Tarih

Nostalji: Boğaz’ın Donması

İstanbul’un en güzel manzarası bana göre Boğaz manzarasıdır. Fatih tarafları ve Haliç tarafları da güzel ve etkileyici bir manzaraya sahip olmasına rağmen Boğaz’ın iki köprüsü ayrı bir ihtişama sahip. Evvelleri Boğaz’ın ve Haliç’in donduğu gözlemlenmiştir. Yine evvelleri İstanbul’da kışları günümüze göre oldukça sert geçermiş.

Osmanlı Devleti döneminde kayıtlardaki en büyük donma olayı II. Osman (Genç) devrinde meydana gelmiştir. 24 Ocak 1621 yılında başlayan kar yağışı aralıksız 16 gün sürmüş ve soğuğun şiddetinden dolayı Boğaz ve Haliç dolayları buz tutmuştur.

Osmanlı halkı bu olayı kıyamet alametlerinden biri olarak değerlendirmiş ve hayrete kapılmışlardır. Yine kayıtlara göre Osmanlı halkından bazıları Sarayburnu’ndan Üsküdar’a yürüyerek geçmiştir. (9 Şubat 1621)

Denizin asfalta döndüğü bir an düşünün, gemiler hareket etmiyor ve insanlar şaşkın hayat felç. Eskiye oranla böyle bir hadisenin günümüzde yaşanması çok daha büyük aksaklıklara yol açacağı muhakkaktır zira ilk donma hadisesinin yaşandığı yıl İstanbul’un nüfusu en fazla 200.000, aşağıdaki fotoğrafta ise İstanbul’un nüfusu ise en fazla 2-3 milyondu. Şimdi ise İstanbul 15 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip.

24 Şubat 1954 tarihli bir fotoğraf.

Günümüzde göllerin ve çeşmelerin donmasına hepimiz şahit olmuştur. Fakat İstanbul’u bilenler ve görenler için Boğaz’ın donması ve Haliç’in donması vakaları tabi ki de şaşırtıcıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.