Sağlık

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis Nedir?

Türkçe’deki Afyonkarahisarlılaştıramadıklarımızdan mısınız? kelimesi ile uzunluk konusunda yarışan pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis kelimesi, bir hayli uzun karakterli oluşu ile dikkat çekiyor. pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis nedir? pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis ne anlama geliyor?

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, sıklıkla yanardağ çevrelerinde bol miktarda bulunan çok ince yapıdaki silis tozunun solunması ile ortaya çıkan bir tür hastalıktır.

Kavram Everett M. Smith tarafından bilinçli olarak ‘en uzun kelime olması için’ yaratılmış ve kaynaklarda bu isimle anılmıştır. Kavramı etimolojik olarak incelediğimizde pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis kelimesi birkaç farklı sözcüğün birleşiminden oluşuyor;

Pneumono: Latince/Yunanca’dan geçen pneumono kelimesi “akciğerle ilgili” anlamlarına gelmektedir.

Ultra: Latince “ötesi” anlamına gelmektedir.

Microscopic: Latince/Eski Yunanca “çok küçük”

Silico: Silis (Latince)

Volcano: Yanardağ (Latince)

Coni: Toz ile ilgili (Yunanca)

Osis: Hastalık (Yunanca)

 

İlk olarak 1936’da Oxford Dictionary’de yayınlanan sözcük, tıbbi bir terim olduğu gerekçesiyle kimi uzmanlar tarafından “genel olarak en uzun kelime” olarak değerlendirilmiyor.

Kelime, oldukça uzun olması ve “en uzun kelime” olma konusunda ihtilaflı bulunması sebebiyle “pneumoconiosis” şeklinde kısaltılmıştır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.