Halkla İlişkiler

PR Nedir? Neye Yarar? Türleri Nelerdir?

PR nedir? Özellikle kısaltılmış halini bugünlerde oldukça fazla gördüğümüz ve kullanımına pek çok yerde denk geldiğimiz PR kelimesi, İngilizce Public Relations yani Halkla İlişkiler’in kısaltılmış halidir.

PR Nedir?

Herhangi bir marka, kurum ya da kişinin kötü olan imajını düzeltmek, restore etmek; iyi olan imajı daha da iyi bir konuma yükseltmek için yapılan çalışmaların genel adıdır. PR, modern anlamda ilk kez Amerika’da ortaya çıkmış, ilerleyen süreçlerde modern kurumların en önemli birimlerinden biri haline gelmiştir.

Bir PR Örneği

Edward Bernays

Amerika’da 1930’lu yıllara kadar kadınların sigara içmesine kötü gözle bakılıyordu. Sigara içen kadınlar, Edward Bernays önderliğinde ellerindeki Lucky Strike adlı sigara markası ile özgürlük heykeline doğru yürümüş ve bu olaydan sonra kadınların sigara içilmesine kötü gözle bakılmamıştır. Burada PR’ın imaj değişikliği rolünü görüyoruz.

Geleneksel PR

Geleneksel PR’ın en önemi özelliklerinden biri de daha çok basılı medya üzerine kurulu olmasıdır. Geleneksel PR da klasikleşen yöntemler kullanılır ve hedef kitle belirlenir. Geleneksel PR’a örnek olarak Roma İmparatorluğu dönemindeki “Acta Diurna” ve “Acta Publica” gösterilebilir.

Modern PR

Modern PR’ın geleneksel PR’dan ayrılan en önemli özelliği pek çok medyadan çalışmaların sürdürülmesidir. Modern PR’da anlık tepki ve etkileşim en önemli unsurlardan biridir. Örneğin sosyal medyada tartışılan bir kişinin imajını korumak için ortaya atılan pozitif düşünceler ve haberler modern PR’a örnek olarak gösterilebilir.

Türkiye’de PR

Türkiye’de modern anlamda PR’ın başlangıç noktası olarak Turgut Özal dönemi gösterilmektedir. Bu dönemde ekonomideki liberalleşme ile birlikte devletin sosyal yönü de artmış ve bu durum Türkiye’de modern anlamda PR’ın doğuşunu sağlamıştır. Örneğin yine bu dönemde Turgut Özal’ın eşi ile birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden geçerken çekilen video klibi Türkiye’de modern anlamda PR’ın somut bit örneği olarak gösterilebilir.

Sosyal Medya ve PR

PR’ın modern bir kavrama kavuşmasının ardından sosyal medyanın da PR’a katkısı oldukça büyük olmuştur. Günümüzde şirketler, markalar ve kurumlar haklarında çıkan krizlere sosyal medyadan cevap veriyor. Bu yöntemin en temel amacı, sosyal medyanın çok daha erişilebilir, çok daha fazla etkileşim alabilir ve çok daha fazla etki sağlayabilir olması özelliğinden kaynaklanmaktadır. Örneğin Ülker’in 1 Nisan temalı videosuna gelen tepkilere Ülker, sosyal medyadan cevap vermiştir.

Kriz Yönetimi ve PR

PR’a en çok iş düşen konuların başında krizler üst sıralarda yer alıyor. Sosyal medyanın giderek yaygınlaşan bir araç haline gelmesinden sonra marka, kurum ve kişiler için PR oldukça önemli rol oynayan bir mekanizma olmuştur. PR’ın en temel işlevlerinden biri de kriz yönetimi yani Crisis Management adı verilen kavramdır. Krizden çıkış yolu, iyi bir PR’la bulunabilir.

Propaganda ve PR’daki Etkin Rolü

PR’ın “Feedback” alınmadan tek taraflı olarak yapılan biçimine propaganda tanımı daha çok uyuyor. Yapılan bir işe PR adını vermek için öncelikle aranması gereken özellik geribildirimin olmasıdır. Geribildirim olmadığı müddetçe yapılan işler PR değil Propagandadır.

MPR

MPR, bir başka ifadeyle Marketing Public Relations. Kurumların daha çok ekonomik girdi ve çıktısıyla uğraşan alanına MPR adı verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.