Psikolojik ve Fiziksel Anlamda Erken Yatmanın Faydaları Nelerdir?
Uyku, bir günün nasıl geçeceği hakkında bizlere ipucu veren en önemli faktörlerin başında geliyor. Sağlıklı ve kaliteli bir uyku için, uykuya ayrılmış yeterli bir zaman gerekir. Bu da erken kalkmakla ya da erken yatmakla mümkündür. Erken kalkmak çoğu zaman bir zorunluluk olduğu için erken yatmak ya da yatabilmek, uyku kalitesi ve sağlığı açısından daha değerli bir seçenektir. Erken yatmanın pek çok açıdan faydası var. Peki Psikolojik ve Fiziksel Anlamda Erken Yatmanın Faydaları Nelerdir?
Psikolojik
Erken yattığınızda kendinizi sabaha hazırlamış olursunuz. Erken yatmaktan kastedilen 11.30-12.00’yi geçirmemek. Eğer bu vakitlerde ya da bu vakitlerden önce yatağa giriyorsanız erken yatıyorsunuz demektir.
Fiziksel
Erken yatmanın en önemi faydası fiziksel anlamdadır. Zira erken yatmak, vücuda kendisini onarmak ve dinlendirmek için yeteri kadar bir süre vermek demektir.
Bu iki ana başlıkta erken yatmanın faydasından bahsettik. Şimdi ise erken yatmanın diğer faydalarından bahsedeceğiz.
Günün Size Kalması
Erken yattığınızda eğer uykunuz ağır değilse ve hakikaten bir uyku borcunu yoksa erken kalkarsınız ve koca bir gün size kalmış olur. Günü istediğiniz şekilde değerlendirebilirsiniz.
Sabah Kahvaltısı
Erken yattığınızda sabah saatlerinin huzur veren bir havasına iştirak etmiş olursunuz ve o havanın en önemli tamamlayıcısı sabah kahvaltısıdır. Dışarıda ya da evde, nerede olursanız olun, erken yattığınızda sabah kahvaltısı yapmayı unutmayın.
Sportif Aktivitelere İçin En Önemli Fırsat
Erken yatmak, özellikle çalışanlar için alışkanlık haline getirmeleri takdirde oldukça yararlıdır. Zira çalışanlar için günün bütün yorgunluğunun üzerine spora gitmek, koşmak ya da diğer sportif aktiviteleri gerçekleştirmek oldukça meşakkatlidir. Yoğun bir iş temposundan çıkıp spora gitmek vücuda eziyet etmekten başka bir şey değildir. Oysa sabah erkenden uyanıp spora gitmek ya da başka sportif aktivitelerde bulunmak vücudu güne ısındırmaktır. Bu saatlerde yapılan sporların ağır olmaması gerekir. Bu sayede güne oldukça dinamik bir şekilde başlayabilirsiniz.
Rahat Hareket Etme İmkanı
Günün tam anlamıyla size kalmış olması, işi aceleye getirmek gibi istemediğiniz şeyleri yapmak zorunda bırakmaz. Gün içerisinde oldukça fazla ve yeterli vaktiniz vardır.
Gün Işığı Almak
Özellikle kış aylarında güneş ışığını yeteri kadar alamamak, genel anlamda iç bunaltıcı olabiliyor. Gün ışığını yeteri kadar almak, sağlıklı ve kaliteli bir gün geçirmenizi sağlar.
Kısacası erken yatmanın pek çok zihinsel ve fiziksel faydası var. Uykuyu gece geç saatlere kadar geciktirmemek gerekiyor. Zira uykunun en verimli şekilde alındığı saatler gece 11 ile 1-2 arasıdır. Bu vakitlerde uyuyor olmak ya da 11-12 gibi yatakta olmak gerekir.