Gündelik Hayat

Sedanter Yaşam Tarzı

İnsanlığın yaşamında değişimlere yol açan önemli olaylar ve tarihi dönemeçler tarihin neredeyse her safhasında görülmüştür. İnsanlığın hayatındaki en en köklü değişiklik Tarım Devrimi ile olmuş ve daha sonra Tarım Devrimini izleyen süreç içerisinde bir dizi yeni şeyler de yaşanmıştır. Özellikle Sanayi Devriminden sonra insanların yaşamlarında radikal değişimler yaşanmaya ve o zamana kadar görülmemiş kolaylıklar icat edilmeye başlanmıştır. Bu radikal değişimlerden etkilenen en önemli şeylerin başında yukarıda bahsedildiği gibi yaşam şekilleri olmuştur. Bu yazımızda Sanayi Devrimi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin şekillendirdiği yaşam şekli olan ”sedanter yaşam tarzını” ele alacağız.

Sedanter Yaşam Tarzı Nedir?

Sedanter yaşam tarzı genellikle şehirde yaşayan insanların fiziki aktivitelerin düzensizliği ve azlığı neticesinde sahip oldukları yaşam şekline verilen isimdir. Genellikle metropollerdegörülen bu yaşam şeklini örneklerine kırsalda rastlamak görece azdır. Sedanter yaşam, genel itibariyle uyuşuk, tembel veya asalak yaşam olarak bilinir. Sedanter yaşamda en sık görülen tarz, her şeyi oturarak ya da birkaç metrekarede yapma uğraşıdır. Ev ve masa başı iş yerleri sedanter yaşam tarzı için uygun yerlerdir. Aynı zamanda sedanter yaşam tarzı alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklarla birleşince kronik bir hastalık haline dönüşebiliyor. Sedanter yaşam tarzı, daha çok gelişmekte olan ve tam gelişmiş ülkelerde görülmektedir. Birçok zararı bulunmaktadır.

Sedanter Yaşam Tarzının Zararları Nelerdir?

Uzun süre hareketsiz kalmak ve fiziki aktivitelerden kaçınmanın biyolojik ve psikolojik birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Bu zararları sıralarsak örnek verebileceğimiz bazı hastalık ve olumsuzluklar şunlardır:

  • Yüksek Kolesterol
  • Diyabet
  • Yüksek Tansiyon
  • Obezite
  • Anksiyete Bozuklukları
  • Ruhi Bunalımlar
  • Kalp ve Damar Hastalıkları

Görüldüğü üzere sedanter yaşam tarzının pek çok sağlığa olumsuz etkisi bulunmaktadır. Sedanter yaşam tarzı, kişiyi tembelliğe ittiği gibi aynı zamanda kişinin sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Sedanter Yaşam Tarzının Nedenleri Nelerdir?

Teknolojinin tahmin edildiğinden çok daha hızlı ilerlemesi ve modern dünya düzeninde neredeyse her şeyin uzaktan kumadan ile kontrol edilebildiği göz önünde bulundurulduğunda insanlar için hareket etmek ya da bir işi yapmak için bir yerden bir yere gitmek alternatifler arasından yavaşça çıkmaya başlamıştır. Böylece insanlar daha az hareket ederek ve daha az enerji harcayarak yapılması gereken işleri yapabilecek konuma geldiler. Bu sayede dünyamız ilk olarak ”obezite” kavramı ile tanıştı. Daha sonra hareketsizliğin vermiş olduğu diğer hastalıklarla. Kanserin artmasının en önemli nedeni değişen yaşam koşulları olmuştur. Öte yandan sedanter yaşam tarzının bu derece artmasının temel nedeni kolay olanın sıklıkla tercih edilmesinden kaynaklanmaktadır. Örneğin bir sokak aşağısında olan lokantadan siparişle yiyecek getirten birinin yürüyüp almayı göze almaması gibi. Halihazırda fast-food şirketlerinin dünyanın her yerinde olduklarını ve insanların ”en kolay olanı” seçeceklerini bildiğimizi varsaydığımızda bunun bilincinde olmak çok çok önemli.

Sedanter yaşam tarzı, sadece işleri evde veya bir koltuk üzerinde yapmakla sınırlandırılmış bir yaşam tarzı olmaktan çıkmıştır. Yaşamın her alanında karşımıza çıkan bir olgudur. Bir kat yukarısı içn asansör beklemek ya da birkaç yüz metre için arabayı çalıştırmak gibi. Sedanter yaşam tarzının aynı zamanda en kötü tarafı, en kolay olanın tercih edilmesi; poşet çay, meyve suyu, fast-food gibi. Bu, sağlığı iki kat olumsuz yönde etkileyen faktördür.

Sedanter Yaşam Tarzına Teknolojinin Etkisi

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kişilerin hareketsiz kalması da aynı oranda artmış durumda. Gelişen teknoloji, kitleleri, daha az hareket etmeye sevk ediyor. Özellikle oyunların da aynı şekilde artması ve görsellerinin iyileşmesi ile insanların masa başında uzun süre kalmaları iyice artmış durumda. Telefonların da yine aynı şekilde kullanımının artmasıyla sedanter yaşam tarzı topluma iyice enjekte olmuştur.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.