Sağlık

Şeker Hastalığının Başlıca Nedenleri Nelerdir?

Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet hastalığı, önlem alınmadığında ciddi tehlikelere yol açan bir hastalıktır. Tedavisinde pek çok ilaç ve tıbbi müdahale imkanları olsa da diyabet, özellikle bireylerin dikkati ile çözülebilecek/önlenebilecek bir hastalıktır. Daha önceki yazılarımızda çeşitli yaygın hastalıklardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca şeker hastalığının (diyabet) başlıca nedenlerinden söz edeceğiz. 

Şeker Hastalığının Nedenleri Nelerdir? 

Şeker hastalığının belli başlı sebebi pankreasın yeterli miktarda ensülin meydana getirmemesidir.Özellikle şeker hastalığının eveğen (hat) durumunda pankreasın görevini hemen hiç yapmadığı görülür. Bunun iki sebebi vardır:

1) Mikrobik hastalıklar (tifo ve kızıl gibi) sonucu  pankreas dokusunun özellikle ensülin meydana getiren  Langerhans Adacıkları’nın harap olması.

2) Öteki bezlerin salgıladıkları sıvıların  (hipofiz,tiroit,böbreküstü) artmasıyla ensülin salgısında meydana gelen azalma.

Karbonhidratların (nişasta ve şeker) karaciğerde glikojen durumunda depo edildiklerini biliyoruz.Glikojenin karaciğerde glikoz durumuna düşmesinden sonra bu madde belirli oranda kana akratırılır.Kandaki şeker beher litre başına bir gramdır.

Kandaki ensülin mikatrının azalması ya da tamamen yok olması,gliseminin yani şekerin artmasına sebeb olur.Kandaki glisemi miktarının artmasına hiperglisemi azalmasına da hipoglisemi adı verilir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi şeker hastalığının şeker hastaları tarafından ciddiye alınması gerekiyor. Hastalığın ilerlemesi durumunda kalıcı etkiler baş gösterebilir veya kişinin ölümüyle sonuçlanabilir. 

Şeker hastalığının belirli nedenleri kısaca bunlardır. Daha detaylı bilgiler ve fazlası için sitemizin “sağlık” kategorisine tıklamanız yeterli olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.