Sağlık

Sigarayı Bırakmanın Etkili Yolları

Sigara, gerek günlük yaşantı düzenini gerek sağlığı gerekse sportif faaliyetleri engelleyen ve zararları bilimsel olarak kanıtlanmış bir tütün mamulüdür. Ülkemizde sigara içme oranı Çin, Kore ve Yunanistan gibi ülkelerden sonra geliyor. Her ne kadar zararı bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlanmış olsa da ülkemizde sigara içenlerin oranı bir hayli yüksek. Peki bu oran bu kadar yüksekken kimse sigarayı bırakmayı düşünmüyor mu? Elbette ki düşünüyor. Fakat sigarayı bırakmak başlamaktan daha zor. Daha önceki yazılarımızda sigaraya başlatan en büyük nedenin sosyalleşmek olduğundan söz etmiştik. Bu yazımızda da sigarayı bırakma yöntemlerinden, sigaradan en etkili bir şekilde uzaklaşmanın gereklerinden söz edeceğiz.

Sigarayı bırakmak için bugüne kadar onlarca farklı method denense de hiçbirisi kesin bir çözüm olmadı. Zaten sigarayı bırakmanın bir tek reçetesi yok. Farklı onlarca çözüm yollarından sizler için birkaç madde derlerdik.

Jilet Gibi Kesin

Sigarayı bırakmak için dal adedini azaltma yöntemine girmeyin. Zira sigarayı bırakanların büyük bir çoğunluğu sigarayı bir anda bırakmışlar ve adeta jilet gibi keskin bir biçimde sigaradan önce ve sonra diye hayatlarını devam ettirmişlerdir. Bir anda bırakın. Bu elbette ki zor alacaktır. İlk üç gün, bir hafta ve bir ay psikolojik olarak önemli aşamalar. Eğer altı ay ve bir yıl barajını aşmışsanız sigaraya normal sebeplerden dolayı başlamanız nispeten daha zor.

Sigarayı Dostunuz Gibi Görmeyin

Sigarayı çayın, alkolün, müziğin ya da kendinizin bir dostu olarak görmeyin. Hele ki sigara edebiyatı hiçbir zaman yapmayın. Sigara sağlığa zararlı. Sağlık ise ger şeyden önce gelir. Bu yüzden sigarayı bırakmak için önce sigara ile aranızdaki duygusal bağlardan arının. Örneğin çayın yanında olmazsa olmaz demeyin, alkol masasında güzel gidiyor diye bakmayın, “sigara içmeyenler manzaraya karşı ne hissediyorlar” demeyin, müziği en iyi sigara tamamlar diye düşünmeyin. Bunlar eğer aklınızda yer edinirse sigaradan kopup ayrılmanız çok daha zor olacaktır.

Elektronik Sigara Şansını Deneyin

Bir önceki yazılarımızda elektronik sigaranın etkilerinden ve zararlarından bahsetmiştik. Her ne kadar ilk başta “olumlu” etkiler uyandırsa da ilerleyen süreçlerde sigarayı bırakmada tek başına yeterli olmayabiliyor. Bir kez daha başlamak isteyenler için elektronik sigara potansiyel geleneksel sigaranın anahtarı konumunda. Elektronik sigarayı bir zevk için değil sigaradan kurtulmak için alın. Başka türlü elektronik sigaranın da masrafları artabiliyor.

Pek çok sanal ortamda satışı yapılan elektronik sigaranın Türkiye’de alım satımı yasak olduğu için el altından satışı yapılıyor. Almak isteyenler için elektronik sigara fiyatları 200 TL’den başlıyor.

Sigara Olmazsa Boşluğa Düşerim Hissinden Kurtulun

Sigarayı bırakamamanın en büyük nedenlerinden biri de bırakmak isteyen adayların sigarayı bıraktıktan sonraki yaşamını düşünmesidir. Sigarayı gerçekten bırakmak istiyorsanız ilk önce sigarayı bıraktıktan sonraki yaşamınızı sorgulamayı bırakın. Sigarayı bıraktıktan sonra 1-2 hafta büyük bir boşluğa düşeceksiniz fakat ilerleyen süreçlerde bu his zamanla yerini alışkanlığa bırakacak ve kokusunu aldığınızda “ben bunu nasıl içiyormuşum” diyeceksiniz. Bu anlamda ilk hafta oldukça önemli. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sigara ile aranızda kesinlikle duygusal bir bağ kurmayın. Ondan bir an önce kurtulmak için kendinizi yorun.

Spor Yapın ve Sağlıklı Beslenmeye Dikkat Edin

Sigarayı tek bir şeyle bağdaştıracaksak o da sağlıksızlık ve hastalıktır. Sigaranın verdiği zararları bünyenizden atma süresini hızlandırmak için spor yapın ve sağlıklı beslenmeye dikkat edin.

Örneğin üzerinizde sağlıklı bir birey hissini artırmak için düzenli olmasa da spor yapın. Mesela her sabah kalktığınızda kahvaltından önce spor yapın. Kahvaltıda sağlıklı besinler tüketin ve derin nefes alın. Böylece zamanla nefes alıp vermede inanılmaz derecede rahatladığınızı göreceksiniz. Sigarayı bırakanların bir daha sigaraya başlamaması (çok az oranda dönenler olsa da) sigaranın vücutta oluşturduğu negatif enerji ve sağlıksızlık hissiyatıdır. Bu yüzden sigaranın vücuda verdiği zararları spor yaparak ve sağlıklı beslenerek attığınız zaman sağlıklı olmanın ne kadar iyi bir şey olduğunu anlayacaksınız.

Kuruyemiş Alın ve Elinizi Kuruyemişe Alıştırın

Oldukça geleneksel bir yöntem olan kuruyemiş, sigarayı bırakmada oldukça etkili bir yöntemdir. Sigara tiryakilerinin sigara içmelerindeki asıl neden sigaradan aldıkları haz değil sigaradan dolayı zamanla meydana gelen birtakım hareketler ve alışkanlıklardır. Örneğin elin sürekli ağza gitmesi, üflemek, ateşle bir şeyi yakmak gibi semboller sigara ile bağdaşır. Bu yüzden size sigarayı unutturacak ve ona bir daha dönmemenizi sağlayacak önemli tavsiyelerden biri de sağlıklı kuruyemişler tüketmenizdir. Örneğin badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler tüketerek bu yöntemi deneyebilirsiniz. Bir kağıdın veya paketin içine koyduğunuz kuruyemişleri gün içerisinde aralıklarla alarak sigaradan kaynaklanan sürekli bir şeylerle meşgul olma dürtüsünü bastırırsınız.

Hafif Yemekler Yemeyi Tercih Edin ve Alkol, Çay ve Kahveden Bir Müddet Uzak Durun

Sigara Kullanımı tetikleyen en önemli nedenlerden biri hiç şüphesiz çay ve kahve gibi içeceklerdir. Bu içecekler gerek sigarayı kullanımını artırdığı gibi gerekse sigarayı hatırlatmasıyla da baş belanız olabilir. Aynı zamanda yağlı yemekler de size sigarayı hatırlatacaktır. Bu yüzden hafif yemekler yemeyi tercih edin ve alkol, çay ve kahveden bir müddet uzak durmaya gayret edin. Ya da bu içeceklerdeki stilinizi değiştirin. Örneğin çayı şekersiz içmeyi deneyin.

Ülkemizdeki sigara tiryakilerinin en sevdiği içeceklerin başında çay geliyor. Çay ve kahve sigaranın yanında en çok tüketilen içecek olması bakımından da önemli. Öncelikle size sigarayı hatırlatan yardımcı unsurları ortadan kaldırmanız gerekecek.

Başkalarının Sözlerine İtibar Etmeyin

“Sen sigarayı bırakamazsın”, “bu dünyada sigarayı bırakacak en son kişi sensin”, “herkes bırakır sen bırakamazsın” gibisinden sözlerle sigarayı bırakma kararınızı baltalayan insanlara karşı kulaklarınızı tıkayın, onlara aldırış etmeyin, ne söylerlerse itimat etmeyin.

Sigarayı bırakma süreci, oldukça hassas ve duygusal bir süreç olduğu için bu süreçte pek çok şey sizi bu kararınızdan alıkoyabilir. Bu nedenlerden dolayı başkalarının sözlerine itibar etmeyin.

Doktorlardan ve Yakınlarınızdan Bu Konuda Yardımcı Olmalarını İsteyin

Aile doktorunuzdan ya da özel bir doktordan size uygun tavsiyeler alın. İlk önce sizin hangi durumda olduğunuzu tespit edip size en uygun tedavi yöntemi sunsunlar. Bu konuda uzmanların görüşleri oldukça önemli. Öte yandan ailenizden ya da yakın arkadaşlarınızdan bu konuda yardım isteyin. Çevrenizde sizin sigarayı bırakma sürecinde olduğunuzu bilenler size sigara ile ilgili olumlu şeyler söylemeyeceklerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.