Siyaset

Sine-i Millet Ne Demek?

Sine-i millet veya sineyimillet. Sine-i millet nedir, ne demek ve ne anlama geliyor? Daha önceki yazılarımızda çeşitli siyasi kavram ve terimlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”sine-i millet” kavramından söz edeceğiz.

Sine-i Millet Ne Demek?

  • Bir milletvekilinin herhangi bir konuda haklılığını ya da görüşünü ortaya koymak için vekillikten istifa etmesi veya bir partinin tüm vekillerinin bir konuya tepki göstermek için toplu bir istifa gerçekleştirmesi durumudur.
  • Sine-i millet, milletvekili kimliğinden çıkıp halkın arasında karışmak anlamına gelmektedir. Sine-i millet, milletin sinesi, kalbi, bağrı gibi anlamlara gelir.

Türk siyasi tarihinde zaman zaman tartışılan sine-i millet kavramı, pratikte hiçbir zaman gerçekleşmemiş bir olgudur. Zira sine-i millet kararına karşı topyekün bir hareket gerçekleşmemiştir.

Sine-i Millet Kavramının Türkiye’deki Tarihçesi

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi sine-i millet kavramı, Türkiye’de hiçbir zaman gerçekleşmemiştir. Murat Sökmenoğlu ise yalnızca bir istisna olarak bu konuda karşımıza çıkmaktadır.

29 Kasım 1987 genel seçimlerinde Turgut Özal’ın Çankaya Köşkü’ne çıkmasının ardından o dönem Süleyman Demirel’in başkan olduğu Doğru Yol Partisi ile Erdal İnönü’nün başkanlığını yaptığı Sosyal Demokrat Halkçı Partisi milletvekilleri sine-i millet diyerek istifa etme kararı almış ancak Doğru Yol Partili Murat Sökmenoğlu haricinde hiçbir milletvekili istifa etmemiştir.

Sine-i Millet’in Amacı Nedir?

Sine-i millet, bir siyasi boykot türü olmakla birlikte hükumetin almış olduğu kararlara karşı bir kamuoyu oluşturmak ve verilen kararları protesto etmek adına yapılan fiili uygulamadır. Sine-i milletin asıl amacı halkın olaylara tepkisini artırmak ve bir farkındalık yaratmaktır.

Anayasaya Göre Sine-i Millet

İstifa eden bir milletvekilinin ya da milletvekillerinin aldıkları karar sonrasında Mecliste çoğunluğu elinde bulunduran partinin lehine olabilir. Anayasanın 84. maddesinde “istifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM genel kurulunca kararlaştırılır” ifadesi yer almaktadır.

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul’daki seçimleri yenileme kararının ardından bir kez daha gündeme gelen sine-i millet kavramı, AK Parti’nin İstanbul seçim sonuçlarını birtakım nedenlere dayandırarak iptal ettirmesi üzerine bazı milletvekilleri ve siyasiler tarafından da dile getirilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.