Hukuk

Şirketlerde CEO ve Genel Müdür Aynı Anlamı Taşır Mı?

CEO nedir sorusu, kavramların tam olarak yerleşmediği ülkemizde en çok cevap aranılanlar arasında yer almaktadır. Günümüzde herkesin hayranlıklar izlediği şirketler ve onların yöneticileri bulunur. Özellikle üniversite çağındaki öğrenciler, büyük şirketlerin CEO olarak lanse edilen yöneticilerini gördüklerinde kendileri o konumda hayal ederek motive olurlar. CEOtarif edilen yöneticilerin bir kısmı gerçek anlamda CEO değildir ve genel müdür olarak görev yapar. Aralarında oldukça benzerlikler bulunmasına rağmen, yetki farkları düşünüldüğünde CEO ve genel müdür aynı şey mi şeklinde soran kişilere net bir şekilde hayır demek mümkündür.

CEO ve Genel Müdür Farkları

CEO nedir, hangi işlemleri yapar,nerelerde çalışır gibi konularda aydınlanmak için öncelikle tanımına bakmak gerekir. CEO; İngilizce ’de “Chief Executive Officer” tamlamasının kısaltmasıdır. Türkçe ’ye İcra Kurulu Başkanı ya da daha çok bilinen tabirle Yönetim Kurulu Başkanı olarak geçmektedir. Bir şirkette Genel Müdür olarak görev yapan kişi şirketin ekonomik politikalarından, sosyal aktivitelerinde kadar birçok konuda kritik kararlar alabilmektedir. Şirketlerde çoğu işlem, genel müdürün imzasından geçmektedir. Ancak, genel müdürler şirket tarafından kendisine ayrılan konularda bu yetkisini kullanır. Şirketin faaliyet yürüttüğü tüm alanlarda söz sahibi olan, mali konularda son kararı veren, gerektiğinde finansal risklerini alan kişi CEO’dur. CEO, şirketin dışarıya bakan yüzüdür. Bu bağlamda genel müdürün üstü kimdir diyenlere, CEO demek mantıklı olacaktır.

CEO Görev Tanımı Nasıl Yapılır?

CEO görev tanımı şirketlere göre değişmektedir. Şirketlerin yönetim kurulları CEO’lara özel ve genel hedefler koyarlar. CEO’lar kendilerine çizilen bu yolda şirketlerinin başarısı için ter dökerler. CEO’nun amacı rekabet politikaları oluşturarak, şirketin kendi sektöründe güçlü konuma gelmesini sağlamaya çalışır. Bununla beraber ileri görüşlü olur ve şirketin faaliyet konusu ile ilgili ilerideki değişimleri görür ve ona göre politikalar oluşturur. CEO, yöneticiler üstü bir konumda olduğu için şirket içi tüm bağlantıları dizayn eder ve gerektiğinde patrona karşı da sorumlu olur. Daha fazla kazanç CEO görev tanımı içerisinde ilk sırada yer alsa da tek amaç değildir. CEO’nun başlıca görevleri şunlardır:

  • Şirketin daha kazançlı hale gelmesini sağlamak
  • Şirketin rekabet stratejilerini oluşturmak
  • Stratejik yönetimi süreçlerini takip etmek
  • Şirketin sosyal sorumluluk projelerini denetlemek
  • Şirketin daha bilinir bir hale gelmesi için çabalamak
  • Güncel gelişmeleri takip ederek şirket kararlarını almak

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.