Hukuk

İcra Kurulu Nedir? İcra Kurulu Başkanının Görevleri Nelerdir?

İcra kurulu nedir, ne iş yapar, gerekli midir gibi konuları kavramak için şirketlerin serüvenlerine bakmak gerekir. Her şirketin kendine ait bir hikâyesi bulunur. Zorlu şartlarda kurulan ve birçok engeli aşarak faaliyet alanında tutunan şirketler zamanla büyümeye ve yayılmaya başlarlar. Şirketlerin büyümesi ve daha büyük alanlarda görünmesi ile beraber geleneksel yönetim anlayışı yetersiz gelmeye başlar. Şirketin muhasebeden pazarlamaya kadar birçok bölümünde daha uzman yöneticilere ihtiyaç duyulur. Burada her bir bölümle ilgilenen ve kendi alanındaki sorumlulukları üstlenen kişiler ile şirketin genel müdürün bir araya gelmesi ile topluluğu icra kurulu denir. İcra kurulu üyeleri aralarında uyum bulunur ve ekip çalışması halinde şirketi ileri götürmeye çalışırlar.

İcra Kurulu Üyeleri

İcra kurulu üyeleri, genel müdür tarafından belirlenen tarihlerde toplanarak görüş alışverişinde bulunur ve değerlendirme yaparlar. Toplantının olmadığı zamanlarda da sürekli şekilde birbirleri ile iletişim halinde olurlar. Ülkenin genel ekonomik durumu, sektörde ortaya çıkan zorluklar, şirket için ortaya çıkan fırsatlar, değerlendirilmesi gereken teşvikler, işçi alımı, yönetici tayini gibi kritik konularda görev alırlar. İcra kurulu üyeleri, şirkette aktif olarak çalışan ve önemli bir alanın üst yöneticiliğini üstlenen kişilerdir. Pazarlama müdürü, muhasebe müdür, insan kaynakları müdürü, reklam müdürü, ulaştırma müdürü, iç denetleme müdürü gibi kişiler icra kurulunun üyesidirler. Ayrıca genel müdür de icra kurulunun doğal üyesidir.

İcra Kurulu Görevleri

İcra kurulu görevleri; genel ve özel hedefleri içerir. Özel hedefleri şirketlerin kendi sektörleri ile ilgili durumları içerir ve farklılık gösterir. Genel hedefleri ise şöyle sıralanabilir:

  • Şirketin vizyon ve misyonu doğrultusunda şartlanarak yönetim stratejisi ve rekabet politikası oluşturup uygulamaya koyarlar.
  • Şirketin faaliyetlerinin yakından takip ederek para akışı, işçi külfetleri, üretim maliyetleri, reklam giderleri gibi süreçleri yönetirler.
  • Şirketin iddialı olduğu büyük projeleri yakından izleyerek, şirketin geleceğinin şekillenmesinde sorumluluk alırlar.
  • Şirketin çalışma ortaklarının, çalışanlarının ve şirket ürünlerinden yararlanan müşterilerin olumlu ve olumsuz tüm görüşlerini dinler, izler ve bunlar doğrultusunda ortak bir karar oluştururlar.

İcra Kurulu Başkanının Görevleri

Daha az bütçeli olan ya da aile şirketi olarak görünen kurumlarda yönetim kurulu başkanı aynı zamanda icra kurulu başkanı olarak görev yapar. Ancak daha büyük bütçelere sahip sermaye şirketlerinde yönetim kurulu başkanı, icra kurulu başkanı değildir. İcra heyeti başkanı;  kurul ile yönetim kurulu arasında bağlantıyı kuran kişi olarak görünmektedir. İcra kurulu ile yönetim kurulu arasındaki fark bilindiği takdirde icra kurulu başkanının görevleri de daha net şekilde ortaya çıkacaktır. Yönetim kurulu toplanarak, şirket için en doğru kişi olarak düşündükleri kişiyi icra kurulu başkanı olarak atarlar. Bu atama şirket içinden olabileceği gibi şirket dışında ve hatta sektör dışında da olabilir. İcra kurulu başkanı belirlen stratejilerin en etkili şekilde yönetilmesini sağlar. İcra kurulu üyeleri arasındaki iletişimi sağlayan başkan aynı zamanda diğer şirketler ve kamuoyu ile olan süreçlerde de görev alır. Ayrıca;

  • Yönetim kuruluna brifing verir, onlardan talimat alır.
  • Rekabet stratejileri konusunda alınan kararları uygular.
  • Doğru bir rekabet stratejisi oluşturulması için sektörü inceler.
  • Yönetim stratejileri konusunda danışmanlık yapar.
  • Şirket içi motivasyonu sağlar.
  • Müdür atamalarını yapar.
  • Yatırım ve reklam projelerini oluşturur ya da denetler.
  • Sosyal faaliyetleri takip ederek şirketin yer almasını sağlar.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.