Eğitim

Strahler’in İklim Sınıflandırması

Strahler, iklimleri sınıflandırırken onları üç ana gruba ayırmıştır. Strahler, iklimleri sınıflandırırken birimleri kullanmış ve bu birimleri A, B ve C olarak üçe ayırmıştır. Strahler’in iklim sınıflandırması nedir?

A Birimi: Ekvator bölgesi ve tropikal iklim bölgesinin doğuş bölgelerini ve tropikal iklim arası bölgeleri içine alan bir birimdir.

B Birimi: Bu birim polar cephenin salınım alanıdır. Bu bölgede birbirinden zıt kutuplar karşılaşır. Polar ve Tropikal iklimler bu bölgede karşı karşıya gelirler ve aralarında gezici siklonlar oluşur. Ara ara tropikal iklim egemen olurken polar iklimin de egemen olduğu zamanlar vardır. Fakat bu birimde ne gezici siklonlar, ne polar iklimi ne de tropikal iklimin net bir egemenliğinden söz edilemez.

C Birimi: Bu bölge, polar ve arktik hava kütlelerinin etkisi altına bulunan bölgelerdir. Kuzey Yarım Küre’de kış aylarında “Sibirya-Kanada kontinental hava kütleleri” yoktur. Maritim polar kütleler ise arktik havanın değişmesi sonucu meydana gelmiştir.

Temelde bu üç ana birim yerel etkiler ve değişimler göz önüne alınarak 13 iklim tipine ayrılmıştır. Fakat bu iklim sınıflandırmasını yapan Strahler, iklimlerin net bir sınırını çizmemiştir. Strahler sadece ideal iklim tiplerinin görüldüğü yerleri numaralandırmak suretiyle işaretlemiştir.

Türkiye’nin İklimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

 

Bu tutum, bir anlamda gerçeği yansıtmaktadır. Çünkü iklimler birden bire değişmez ve iklimlerin değişme süreci zaman alır. Ve aralarında dereceli bir geçiş söz konusudur. Fakat, tipleri belirleyen harflerin de kolay göze çarpmadığını görüyoruz.

Öte yandan bu, zamanla gelişmesi ümit edilen bir bölümlemedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.