Halkla İlişkiler

Ters Piramit Tekniği Nedir? Nasıl Yazılır?

Özellikle 1850’li yıllarda gazetecilerin telgrafla karşı tarafa haber geçmek için geliştirdikleri bir teknik olan ters piramit tekniği, haber yazma şekilleri arasında en bilinen ve yaygın kullanılan bir yöntemdir. Söz konusu ters piramit tekniğinde habere yönelik bilgiler, önem sırasına göre dizilir ve en önemli olay en başta verilerek okuyucuyu haberin içine dahil etmek amaçlanır. Daha sonra ise daha az önemli olan detaylar sona saklanır.

Haber yapısının klasik haber yapısından farklı olmasından dolayı, bu türe “ters piramit tekniği” ismi verilmiştir. 19. Yüzyılın ilk yarısında gazeteciler tarafından geliştirilen bu yöntem daha sonra gazetecilik alanında sık kullanılan yöntemler arasında yerini almıştır. Söz konusu dönemde telgraf hatlarında meydana gelen kesintiler veya birtakım aksaklıklar nedeniyle gazeteciler, en önemli olayı en başta vererek iki seferde telgraf çekmez ve haberi en kısa zamanda karşı tarafa ulaştırırdı. Daha sonra bu teknik, gazeteciliğin en temel kurallarından biri haline gelmiştir.

Editörün veya muhabirin vereceği karar ve okuyucunun ilgisi göz önünde bulundurularak habere yönelik en can alıcı unsurlar, haberin en başında verilir ve okuyucu habere dahil edilir. Daha sonraki bölümler ise haberin diğer merak edilen detaylarıdır.

İkinci veya üçüncü derecedeki önemli unsurlar, haberin ilk birkaç cümlesinden sonra sıralanır ve ters piramit tekniğinde haberin özeti giriş paragrafında verilir. Haber iki kısımdan oluşur;

  1. Olayın ne olduğu,
  2. Sonuç

En önemli ve dikkat çekici öğeler haberin başında verilir ve haber gövdesinde olayın “hangi nedenlerden ötürü meydana geldiği” ve “nasıl” olduğu, kronolojik bir şekilde açıklanır.

Haberin detaylarının en önemliden daha az önemliye doğru sıralandığı ters piramit tekniğinde son paragrafın atılması, haberin bütünlüğü açısından bir zarara yol açmaz. Okumayı kolaylaştıran ve merakı tatmin eden bu haber türü tekrarı önlemesi bakımından da önemlidir. Ters piramit tekniği, bütün haber türleri ve iletişim araçları için uygulama imkanına sahiptir.


Örnek

Başlık: Manisa’da 3.5 Büyüklüğünde Deprem

Giriş: Başbakanlık Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından alınan verilere göre, merkez üssü Manisa’nın Turgutlu ilçesi olan 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Metin: İHA’nın haberine göre, yerin 6.99 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem kısa sürerken, depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı. Deprem, ilçede kısa süreli tedirginliğe sebep oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.