Halkla İlişkiler

Haber Başlığı Nasıl Olmalı?

Gündelik hayatta çoğumuz haber okur. Gelişen teknoloji ile birlikte mobil uygulamalardan da haberler takip ediliyor. Özellikle mobil haber sitelerinin artış göstermesiyle ülkedeki haber okunma oranı da artmış durumda. Bu yazımızda haber başlığı nasıl olmalı sorusuna cevap vereceğiz. Gazete veya dergilerde bir olay, gelişme ve durum akabinde yapılan haberlere ilişkin atılmış başlıklara “haber başlığı” denilmektedir. Haber başlıkları genellikle birkaç kelimeden oluşurlar ve habere ilişkin birtakım yargılar barındıran kısa özet niteliğindedirler. Peki haber başlığı nasıl olmalı?

Genel itibariyle ister manşet, ister sürmanşet veya normal haber başlığı olsun, bütün haber başlıklarında dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir;

1. Başlıklar, okuyucunun dikkatini çekecek şekilde atılmalıdır.
2. Başlıklar okuyucunun ilgisini çekmeli ve okuyucuda istek uyandırmalıdır.
3. Haber unsurları içerip içermediğine dikkat edilmelidir.
4. Kısa ve öz, anlaşılır olmalıdır.
5. Haber metni ile çelişkili olmamalıdır.
6. Haberin özü ve içeriğinden uzaklaşmamalıdır.
7. Abartılı olmamalıdır.
8. Çoklu okumaya veya yanlış okumaya mahal vermemelidir.
9. İmalı/değinmeceli ifadeler kullanılmamalıdır.
10. Boş sözden kaçınılmalıdır.
11. Habere yorum getirmemelidir.

Haberde başlık kompozisyonunu meydana getiren belli başlı beş öge bulunmaktadır. Fakat her haberde bu beş öğenin kullanılması şartı yoktur. Bu öğeler kısaca şunlardır:

1. Üst Başlık
2. Ana Başlık
3. Alt Başlık
4. Spot Başlık
5. Ara Başlık

Haber başlıklarına ilişkin ülkemizde varlıklarını sürdüren veya sürdürmeye çalışan medya organlarının, gazete veya dergilerin başlıklarının çoğunlukla haber ve içeriğe ilişkin olmaması, okuyucuların en çok şikayet ettikleri konular arasında yer almasına rağmen başta editörler olmak üzere yayımcıların bu konuya özen göstermediği bilinen bir gerçek. Öte yandan sadece başlıkla sınırlı kalmayan içerik uyumsuzluğu, son dönemlerde görsellerle de desteklenmektedir. Medya okuryazarlığı çerçevesinde bu olayın gazetecilik ilke ve esaslarına ters düştüğü/aykırı olduğu hatırlatılmalıdır.

Konularına Göre Haber Türleri Nelerdir?

 

Haber başlıklarının ilgi çekici olması, içeriğin de aynı zamanda okunması anlamına gelir. Bu sadece gazetecilikte değil daha pek çok alanda da geçerli olan bir kuraldır. Örneğin YouTube videolarında, internet sitelerinde ve dergiler de bu durum geçerlidir.

Başlık seçimi, içeriği okutmasının yanı sıra okuyucuyu diğer yazı ve alakalı yerlere sevk edebilir. Okuyucuyu tutmak ve ilgisini çekmek için başlık seçimi önem taşıyor.

Haber Kanallarının ve Sitelerinin Duymaktan Gına Getiren 10 Haber Klişesi

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.