Halkla İlişkiler

Duygusal Emek Nedir?

Duygusal emek nedir, ne anlama geliyor? Duygusal emeğin tanımı nedir? Daha önceki yazılarımızda çeşitli örgütsel davranış biçimlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”duygusal emek” kavramından söz edeceğiz.

Duygusal Emek Nedir?

Çalışanların kendilerinde duygusal olarak iş yerlerine, iş verenlerine veya çalıştığı yerlere aidiyet hissetmelerine duygusal emek denir. Emek, fiziki olabildiği gibi, yani fiziken bir işe emek vermesi gibi, duygusal olarak da gerçekleşebilir.

Günümüzde pek çok şirket ve kurum çalışanların müşterilere karşı motive olmalarını isterler. Örneğin hosteslerin yolculara çok iyi davranmaları ve pazarlamacıların da müşterilere karşı çok iyi davranmaları gerekir. Duygusal emek, burada çalışanın kendisini ne kadar işe verdiği ve işe ne kadar motive olduğunu ölçmektedir. İyi motive olan ve müşterilere karşı iyi davranan ve şirketi temsil bakımından gayretli olan çalışanların duygusal açıdan emekleri diğerlerine göre oldukça yüksektir.

Duygusal emek kavramından ilk kez 1983 senesinde Amerikalı sosyolog Arlie Hochscild tarafından “The Managed Heart: Commercialization of Human Feeling” adlı kitabında bahsedilmiştir. Bu kitapta geçen tanıma göre kurum veya örgütler; belirlediği kurallar çerçevesinde çalışanların müşterilere karşı nasıl ve ne şekilde davranacağını önceden belirlemektedir. Örgütün belirlediği davranışlar bütünü, zamanla yapılan işin bir parçası haline gelecek ve bu sayede çalışanlar çalıştıkları yer ve alanlarda duygularını denetleyerek, duygularını ancak belirli kalıplar içinde (kurumun belirlediği) müşterilere sunabilmektedir. Bu davranış şekli, yapılan işin bir parçası olduğundan ve bu davranışları karşılığında belirli bir ücret karşılığında yaptıklarından bu olgu, duygusal emek olarak değerlendirilmektedir. Öte yandan bu kavram, bir tür izlenim yönetimi biçimi olarak da kullanılır.

Çalışanların birbirlerine ya da müşterilere karşı hitap şekilleri, kişileri ikna etme çabasında olmayı, çalışanların çalıştıkları yer ve alanlardaki yüz ifadeleri ve bedensel hareketleri de yine aynı şekilde duygusal emek kavramı altında değerlendirilir.

Duygusal emek, tür bakımından iki temel parçaya ayrılır. Bu iki tür kısaca şöyledir;

  • Deep Acting: Çalışanın yaptığı işi içselleştirmesi ve benimsemesini ifade etmektedir. Bu, çalışanı zorlayacağı gibi çalışanın sadakatini de artırabilir.
  • Servicce Acting: Çalışanın bir işi yapıyormuş gibi davranması yani taklide başvurması anlamına gelir. Bir çalışan, işini veya hizmet verdiği kişileri seviyormuş gibi yapar ancak özünde böyle bir durum söz konusu değildir.

Duygusal Emek ile İlgili Aramalar

Google’da duygusal emek ile ilgili arama yapan kullanıcılar aynı zamanda şunları da aradı; duygusal emek tanımı duygusal emek kitap duygusal emek ve işe yabancılaşma estetik emek duygusal emek duygusal tükenme ve işten ayrılma niyeti ilişkisi duygulanımsal emek emek nedir duygusal zeka nedir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.