Eleştiri

Türk Eğitim Sisteminin Sorunları

Türk eğitim sisteminin sorunlarını ele alacağımız bu yazı serisinde eğitim sistemimizin başlıca sorunlarının ne olduğundan başlıklar halinde bahsedeceğiz. Türk eğitim sisteminin en önemli sorunlarını başlıklar altında sıraladığımızda genel anlamda yöntem eksiklikleri, veliler, öğrenciler, öğretmenler ve devlet olarak beş farklı sorun aşamasından bahsedebiliriz. Bu beş aşamanın eğitim sistemimizdeki aksaklıkların temelini oluşturduğunu, neden eğitimin Türkiye’de istenildiği gibi ilerleyemediğinin cevabı olduğunu anlatacağımız bu yazı dizisine ilk olarak yöntem eksikliklerinden başlayacağız.

Eğitim sistemimizin gerek kendi içerisinde gerekse başka ülke standartları ile kıyaslandığında oldukça zayıf, kırılgan ve yetersiz bir yapıya sahip olduğunu belirtmekte fayda görüyoruz. Türkiye’de neden bilim insanı yetişmiyor sorusunu es geçemeyiz. Zira şöyle durup arkamıza baktığımızda ülkemizin evrensel kültüre neredeyse hiçbir katkı vermediğini gözlemliyor ve buna olan üzüntümüzü istemeden de olsa dile getirmek mecburiyetinde hissediyoruz. Ne yaptınız sorusunu yanıtsız bırakmamak adına “evvela eğitim, ilk önce eğitim” diyoruz.

Yazı serisinin ikinci kısmı öğretmenler; üçüncü kısmı veli ve öğrenci yakınları; üçüncü kısmı öğrenciler ve son olarak dördüncü kısmı da devlet ve genel eğitim politikaları üzerine olacak.

Eğitim sisteminin en temel sorunlarını 5 ana başlıkta toplamayı uygun gördük. Konu dallanıp budaklanan bir yapıya sahip olduğundan detaylar üzerinde durmanın gereksiz ve zaman kaybı olduğunu belirttikten sonra, söz konusu ayrıntılardan yazı serisi içerisinde de bahsedeceğiz.

Yazı serisinin diğer konu başlıkları aşağıda sıralı olarak şöyledir:

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.