Gündelik Hayat

Vizelere Nasıl Çalışmak Gerekir? Vize Haftaları İçin Tüyolar

Vizelere nasıl çalışmak gerekir? Vizelere çalışamıyorsanız bu yazımız tam size göre. Bilindiği üzere üniversitede sınavları iki aşamadan meydana gelir: Vize ve final. 

Bu haftalarda öğrencilerin kendilerine daha önceden verilen konulara özenle çalışması ve sınavlarından iyi not alarak geçmesi gerekmektedir. Fakat vize haftaları, final haftaları kadar stresli olmasa da kendince zorluğu olan bir dönemdir. Bu dönemde oldukça sıkı çalışmak gerekmektedir. Adım adım gitmekte fayda var:

1. Adım

Vizeler, genelde 6-7 haftanın genel konularının sorulduğu sınavlardır. Bu nedenden dolayı vizelerin alanı dardır. Vizede sorulabilecek soruların içeriği de yine aynı şekilde 6-7 haftadan oluşmaktadır. Öğrencilerin özellikle bu konuya dikkat etmesi gerekmektedir. Zira daha az konu demek daha fazla çalışma verimliliği demek. 

Finaller, toplam bir dönemde işlenen konuların sorulduğu bir sınav fakat vize öyle değil. Nitekim düzenli çalışan öğrenciler için vizeler kolay geçecektir. 

2. Adım 

İlk adımda neden vizenin daha kolay olduğunu anlattık. Şimdi sıra vizeye nasıl çalışılacağında. İlk başta çıkardığınız veya arkadaşınızdan almış olduğunuz notları ya da ses kayıtlarını her ayrıntısına dikkat ederek çalışın. Vizede en dikkat etmeniz gereken yer ise hocanın soru stilidir. Genelde klasik sorulardan oluşan vizelernadiren de olsa şıklı olabiliyor. Bazı vizelerde kitap, kaynak, sözlük serbest olabiliyorken bazılarında bu imkan sağlanmayabiliyor. 

Bu nedenden dolayı evvela hocanın yaklaşımını çözmeye çalışın. Gittiğiniz derslerde hocanız muhakka sınavla ilgili birkaç detay verecektir. Bu detaylardan vize hakkında genel bir şablon oluşturabilirsiniz. 

3. Adım 

Üçüncü adım ise en önemli adımımız. Kopya çekecekmiş gibi çalışın ama kopya çekmeyi tabii ki de önermiyoruz. Küçük kağıtlara aklınızda kalacak şekilde kodlamalar yapın, uzun paragrafları birka. cümleye dökün. Bazen sınavın hacmi olduğundan büyük olabilir. Okumanız gereken yüzlerce sayfa vardır. Bu gibi durumlarda her paragrafı ya da her bilgiyi yazamayacağınıza göre ufak ufak notlar tutun. Anlayabileceğiniz kısa kodlamalar yapın. 

4. Adım 

Çıkardığınız küçük not ve kodlamaları ise belirli aralıklarla tekrar edin. Vizeye çalışacağım derken gece uykusuz kalmayın, sabahlamayın ve en önemlisi son güne bırakmayın. Sınava girerken de olabildiğince sakin olmaya gayret edin. İki türlü soğukkanlılık veya rahatlılık vardır;

– Tüm konuları bilmekten gelen rahatlık,

– Hiçbir şeyi bilmemenin verdiği rahatlık,

Siz siz olun ikincisi olmayın. Üniversite her insanın duygusunu yaşaması; havasını soluması gereken bir yer ancak sonlara geldiğinizde alttan kalan derslerin fazlalığı bu sefer olduğundan daha fazla stres yaratacaktır. Strese bir kere kapıldınız mı gerisi gelmez. Mesela özelde paralı okuyorsanız ve üzerinizde baskı varsa hiç çekilmez. 

O yüzden öğrenciliği yaşamaya gayret edin ama hiçbir zaman öğrenci olduğunuzu, yapmanız gereken sorumluluklar; halletmeniz gereken yükümlülükler olduğunu unutmayın. 

Sınavlarınızda başarılar. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.