Hayvanlar

Yarasalar Nasıl Yaşar? Yarasa Yavrusunu Nasıl Büyütür?

Sıcak yaz gecelerinde, ağaçlı olan ve caddelerdeki ışıkların cazibesine kapılan bazı farklı garip yaratıklar, kısa ve keskin sesler çıkararak, alaca karanlığı noktalayan düzensiz uçuşurlar birden bire başımızın üstünde belirip kayboluverirler. Bunlar, hava kararınca, gündüz saklandıkları yerlerden ayrılan ve böcek avına çıkan yarasalardır.

Gece alışkanlıkları, garip vücut yapıları ve başlarının tuhaf görünüşü sebebiyle uğursuz ve çekinilecek bir yaratık olarak kabul edildikleri için insanlar bunları rastladıkları yerde öldürmek isterler.

Görünüşe aldanan insanlar böylece büyük bir hataya düşmektedirler. Meyveyle beslenen birkaç tur dışında bütün yarasalar böcekçildir. Bu yüzden de insanları her yönden zararlı bu yaratıkları büyük ölçüde yok etmiş olurlar.

İnsanlara büyük fayda sağlayan yarasalar, vücut yapıları ve yaşayış tarzı yönünden de son derece ilgi çekicidirler.

Yarasalar, kuşlar gibi uçarlar

Memeliler arasında, gerçek anlamda kuşlar gibi uçabilen tek takım yarasalardır. Havada, ön organlarını kuşlar gibi sürekli olarak aşağı ve yukarı hareket ettirerek ilerlerler. Kuşların ve yarasaların ön organlarının eklemleşmesinde önemli ve değişik özellikler vardır. Kuşlar da kanaat, kol ve ön kol kemikleriyle yapılmıştır.
El kemikleri küçük ve gelişmemiştir. Yarasalarda ise kanadını büyük bölümü çok uzun ve ince olan parmaklara tutulmuştur. İçlerinde en büyüğü olan üçüncü parmağın uzunluğu, başla gövdenin bir aradaki uzunluğu kadardır. Yarasaların bilimsel adı parmakların bu ilgi çekici gelişmesinden doğmuştur: Chiroptera (yarasalar) bu ad Yunanca iki kelimenin birleşimi ile meydana gelmiştir: kher=el, ptery= kanat. Kuşlarda, kanatların yüzeyi kemikleri ve ön organları bir kılıf gibi saran deriye saplanan tüyler tarafından yapılmıştır. Yarasalar da ise tüy yoktur bir zar vardır. Hayvanın boyuna göre çok büyük olan kanat yüz ölçümü, çok miktarda su buharı kaybına sebep olur. Bu yüzden yarasa sık sık su içmek ihtiyacı duyar. Yarasanın en korktuğu şey hayvanın kuru oluşudur. Bunun normal sonucu olarak yarasalar nemli yerleri ararlar. Gündüzleri, güneş ışığından ve sıcağından kaçarak mağaralara, ağaç kovuklarına, terk edilmiş binalara, kulelere samanlıklara saklanırlar. Geceleri hava daha nemli olduğu için güneş battıktan sonra ortaya çıkarlar. Yarasaların bir özelliği de terlemeyi önlemek için gözlerinin ve burun deliklerinin yakınındaki bezlerden çıkan yağlı bir maddeyle derilerini yağlamalarıdır.

Yarasalar dinlenmek isteyince ayak parmakları ile bir dala veya çıkıntıya asılıp kendilerini baş aşağı boşluğa bırakırlar. Bizim için bundan daha rahatsız bir durum düşünülemez. Ama bu duruş yarasaları asla yormaz vücudun ağırlığıyla kasılan kirişlerin çekmesiyle parmaklar, tutunduğu çıkıntının etrafında otomatik olarak sıkılır. Kış başlangıcında yarasaların büyük çoğunluğu daha sıcak bölgelere göç ederler. Geri kalanlar ise mağaralara veya buna benzer kuytu yerlere saklanarak laterji (hayat görevlerini durma derecesini azalması) durumuna geçerler. Havalar ısınıncaya kadar böyle asılı olarak kalırlar. Bu sığınaklar da ısıya olan ihtiyaç, yarasaların salkım durumunda toplanmalarına sebep olur. Laterji durumundayken solunum iyice zayıflar ( dakikada bir= dört solunum) kalp vurularının sayıları azalır (dakikada 12 vuru) ve vücut ısısı sıfırın altına düşer.

Yarasanın Yavrusu

Yarasa yavrusuna karşı son derece şevkatlidir. Yavru doğduğu zaman kör ve çıplaktır. Anne yarasa onu yalar ve tüplerinin arasına tutundurur. Yavru yarasa burada birkaç gün kalır. Karnı acıktıkça süt emer. Anne yarasa, yavrusu vücuduna yapışık olarak uçar ve avlanır. Birkaç hafta sonra anne yarasa, yavrusunu bütün direnmelerine aldırış etmeden, onu yapışmış olduğu yerden ayırır. İlk uçuş ve avlanma derslerini verir. İkinci ayın sonunda yavru yarasa bütün bütün annesinden ayrılır, ama ancak ikinci yılda erişkin olur. Yarasalar, 5-10 yıl yaşarlar. İçlerinde 20 yıl yaşayanlara rastlanır.

Yarasa Çeşitleri

1-) Uçar-Köpek
2-)Büyük Nal Burunlu Yarasa
3-) Uzun Kulaklı Yarasa
4-) Kırmızı Buldok Yarasa
5-) Vampir Yarasa

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.