Eğitim

Az Gelişmiş Ülkelerin Özellikleri Nelerdir?

Ülkeler az gelişmiş, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler olarak üçe ayrılmıştır. Ülkelerin az gelişmiş, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke statüsü, çeşitli durumların bir araya gelmesi sonucu meydana gelmiştir. Ülkeleri gelişmişlik düzeylerine göre ayıran bilim adamı ise Willy Brandt’tır. Brandt, ülkeleri zengin Kuzey ve fakir Güney olarak ikiye ayırmıştır. Peki az gelişmiş ülkeler nedir? Özellikleri nelerdir? 

Daha önceki yazılarımızda gelişmiş ülkelerin parametrelerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca az gelişmiş ülkelerin özelliklerinden söz edeceğiz. 

Az Gelişmiş Ülkelerin Özellikleri Nelerdir? 

1. Daha çok hammadde ve tarım ürünleri ihraç ederler. 

2. Bu ülkedeki ürünlerin değerleri düşüktür. 

3. Az gelişmiş ülkelerde nüfus artış hızı fazladır. 

4. Bu ülkelerde nüfusun önemli bir bölümü birincil ekonomik faaliyet kollarında çalışmaktadır. 

5. Kitap, gazete ve dergi okuma oranları düşüktür. 

6. Bu ülkelerde yaşam standardı düşüktür. 

7. Sosyal güvenlik koşulları yetersizdir.

Bu maddeler, az gelişmiş ülkelerin sadece başat özelliklerinden biridir. Bu maddelerin haricinde teknolojide geri kalmışlık, hukukun üstünlüğü ilkesinin ihlali, demokratik olgunluğun oturmaması, eğitim seviyesi gibi konularda da az gelişmiş ülkeler alt sıralardadır. 

Dünya üzerinde daha çok Afrika, Asya ve Güney Amerika kıtası ülkeleri, az gelişmiş ülkelere örnektir. Afrika’nın büyük bir çoğunluğu, Asyanın da önemli bir kısmı ile Güney Amerika’nın geneli az gelişmiş ülkelerden oluşmaktadır. 

Türkiye ise bazı yönleriyle gelişmiş ülke sayılırken birtakım özellikleri ile gelişmemiş ülke statüsünde yer almaktadır. Ancak genel kanı, Türkiye’nin gelişmekte olan ülke olduğudur. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.