Deyimler ve Atasözleri

Ne Diyeyim Allah’a Don Giydirdi Fellah’a Ne Demek?

Ne diyeyim Allah’a; don giydirdi Fellah’a nedir ve ne anlama geliyor? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli deyim ve atasözlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”ne diyeyim Allah’a don giydirdi Fellah’a” deyiminden söz edeceğiz.

Ne Diyeyim Allah’a Don Giydirdi Fellah’a Ne Demek?

Hiç umulmadık, beklenmedik kişilerin çok iyi işlerde bulunması ya da önemli mevkilere gelmesi durumlarında kullanılır. Deyim, Türk edebiyatında yer alan ”ırkçı” ifadelerden biridir. Zira burada Fellah olarak belirtilen kişiler, Araplardır.

Kendisinden beklenmeyecek derecede iyi işler yapan, büyük başarılar yakalayan ya da şaşırtan kişiler için bu ifade kullanılır.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu deyim, ırkçı ifadeler içermektedir. Zira fellah kelimesi, Araplara istinaden söylenmiştir. Aşağılamak maksadıyla söylenen bu söz, zamanla Anadolu’da yaşayan Araplar için kullanılmıştır.

Fellah, Arapça’da ‘çiftçi’ anlamına gelmektedir ve daha çok ayak işleri yapan, önemsiz ve değersiz kişiler olarak görülmüşlerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.