Gündelik Hayat

Akasya Ağacı Eve Zarar Verir mi? Temele Zarar Verir mi?

Halka arasında inanılan bir inanış olan ve akasyanın bina temeline zarar verdiği ve temeli oynattığına dair bilgi doğru mu? Akasya bina temeline zarar verir mi? Bazı ağaçlar kökleri yüzünden bina temellerine zarar vermektedir. Kökleri yapı temelinin oynamasına ve sonrasında binanın duvarlarının yarılmasına ya da hasar görmesine neden olmaktadır. Peki akasya bu bitkilerden biri midir? Akasya ağacının bina temeline doğrudan bir zarar verdiği kanıtlanmış bir bilgi değildir. Halk arasında akasya ağacının eve yakın köklenmesinden dolayı bina temelini sarsacağını ve duvarları çatlatarak temelde hasar meydana getireceği konusunda bir inanış vardır. Ancak Akasya ağacı, genellikle binek temeline zarar vermez ve temeller üzerinde ciddi zararlar meydana getirmezler. Ancak, herhangi bir ağaç gibi, büyüme sürecinde kökleri yayılabilir ve bu da zamanla binaların temellerine zarar verebilir. Bu durum genellikle ağacın büyüklüğüne, kök sisteminin yapılandığı toprak koşullarına ve bina temelinin derinliğine göre değişiklik gösterebilir. Bu durum ağacın köklerinin nerelerde bulunduğu, evin temeline yayılıp yayılmadığı konusuna göre değişim göstermektedir.

Binalara çok yakın dikilmiş  ağaçların kökleri genelde, temeli  tahrip edecek  yeterli basınç oluşturamaz.  Ancak çok ince kökler su bulmak için  betonarme olmayan temellerdeki çatlaklara veya küçük deliklere işleyebilir.

Ağaç köklerinin en bariz ve kötü etkisi; temel duvarları arasına toprak doldurulmuş yapılarda görülür. Eğer ağacın bulunduğu tarafta binanın mutfak, tuvalet veya banyo giderleri varsa ve buralardan atık su sızıntıları oluyorsa, kökler temel duvarını dipten aşar ve tekrar yukarı doğru yönelir. Bu yüzden binanın zemin döşemesinde bozulmalar bile oluşabilir.

Uzun ağaçlarda kök sorunlarından kaçınmanın bir yolu, ağaç ile bina arasında ‘güvenli bir mesafe’ sağlamaktır. Bazı ağaç türlerinin diğerlerinden daha fazla soruna neden olması muhtemeldir. Örnek verecek olursak incir ağacının kökleri aşırı sık, güçlü ve genişlerdir, suyu da çok sever. Diğer kökler gibi bir engel karşısında kök, o engelin etrafını dolanmak yerine, onu delip geçer.

https://www.sanalsantiye.com/agaclarin-binalarimizin-temellerine-etkileri/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.