Deyimler ve Atasözleri

Akli Melekelerini Kaybetmek Ne Demek?

Akli melekelerini kaybetmek. Kişi veya kişiler hakkında son zamanlarda “akli melekelerini kaybetmek” deyimini bir hayli fazla duymaktayız. Akli dengesini kaybetmek ve akli dengesi yerinde olmayan gibi diğer yan anlamları ile de kullanılan akli melekelerini kaybetmek deyimi ne anlama gelmektedir? Örnekleriyle akli melekelerini kaybetmek deyiminin anlamı nedir?

Akli Melekelerini Kaybetmek Ne Demek?

Özellikle yaşı kemâle eren kişiler için kullanılan bir deyim olan “akli melekelerini kaybetmek” deyimi, aynı zamanda sağlıklı düşünce yetisinden yoksun kişiler için de kullanılan bir deyimdir. Deyim, amiyane tabirle artık saçmalamaya başlayan, yerli yersiz konuşan ve konuştuğunda sağlıklı şeyler söylemeyen kişileri kast etmektedir.

Melekenin deyim içerisindeki anlamı ise psikolojideki “yeti” terimidir. Yeti, kabiliyet ya da bir şeyi yapabilme kabiliyeti, gücü ve imkan anlamlarına gelmektedir.

Akli melekelerini kaybetmek deyiminin eş ve yakın anlamlılarını şöyle sıralamak mümkündür:

-) Akli dengesi yerinde olmamak,
-) Akli dengesini kaybetmek,
-) Akıl sağlığı yerinde olmamak,
-) Akıl sağlığını kaybetmek,

Deyim, özellikle bir zamanlar sevilen ve sayılan birisinin, zamanla çeşitli nedenlerden ötürü fikren çökmesi, zihni bunalımlar yaşaması ve akıl sağlığının giderek bozulması gibi durumlarda “üzücü” bir durum olarak söylenmektedir.

Deyim, ayrıca günümüz Türkiye’sinde pek çok kişiye atıf şeklinde kullanılan bir deyim olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Öte yandan deyimin sadece iyi anlamı değil bir de kötü anlamı bulunmaktadır. Sevilmeyen ve kendisinden nefret edilen birisi için “akli melekelerini kaybetmek” deyiminin de kullanıldığı görülmektedir. Burada kullanılan deyimin özünde söz konusu kişinin itibar ve saygınlığını zedelemek vardır. Akli melekelerini kaybetmek deyimi ile kişiyi “mevzubahis kişi” yapan özelliğinden mahrum kaldığı vurgulanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.