Deyimler ve Atasözleri

Ölümü Gösterip Sıtmaya Razı Etmek Ne Demek?

Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek. Türk edebiyatının önemli türlerinden biri olan Atasözleri ve Deyimler külliyatımızın en nadide örneklerinden biri de “ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” deyimidir ve deyim çok derin ve anlamlıdır.

Ölümü Gösterip Sıtmaya Razı Etmek Ne Demek?

Herhangi iki tercihten biri arasından kötü olanı daha kötü olana yeğlemek, ehveni şer olarak daha az kötü olanı tercih etmek ya da ihtimaller arasında olan seçeneklerden kişinin daha az zararlı çıkacağı seçeneği tercih etmek gibi farklı anlamları olan “ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” deyimi, esasen iki kötü arasından daha az kötü olanı, en azından telafi edilebilir olanı seçmektir.

Sıtma, veba gibi kolera gibi kötü huylu bir hastalıktır. Fakat hem sıtmadan hem vebadan hem de koleradan daha kötü olan bir şey varsa o da ölümdür. Ölüm, diğerlerinden ayrılan en kesin sonuçtur. Deyimde anlatılmak istenen en önemli şey de esasen budur yani geri dönüşü, telafisi ya da düzeltilebilir olanı tercih etmek, telafi edilemez olana göre daha iyidir.

Örneğin deyimi bir gerçeklik, hastalık üzerinde daha net anlayabiliriz. Deyimin, ilk anlamıyla, kökeniyle gerçek bir hikayeye dayanma ihtimali yüksek.

Öte yandan başka bir örnek vererek deyimin anlamını pekiştirelim. Mesela devletin halk üzerindeki vergi oranını yükseltmesi kötüdür, halk vergiyi ödemekte zorlanır fakat halka vergiden de ağır bir yük olan başka cezayı yükleme ihtimali olduğu zaman bu ölümdür. İnsanlar ikinci ihtimalin daha ağır olacağını bildiklerinden ilk ihtimali ehvendir. Yani burada devlet “ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” deyimine canlı bir örnek teşkil etmiştir.

Kısacası ölümü gösterip sıtmaya razı etmek deyiminin anlamı budur. Sitemizde yer alan diğer atasözü ve deyimler için sitemizin “Atasözü ve Deyimler” kategorisine tıklamanız yeterli olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.