Türk Devletleri Tarihi

Asya Hun Devleti’nin Yıkılmasının Sonuçları Nelerdir?

Asya Hun Devleti, Orta Asya’da bilinen ilk teşkilatlı Türk Devleti, Orta Asya’nın en uzun ömürlü devleti olmuş ve sınırlarını genişleterek imparatorluk düzeyine sahip olmuşlardır. İlk olarak Sarı Irmak’ın kuzeyinde kurulan Hunlar daha sonra sınırlarını genişletmiş ve Ötüken’i başkent yapmışlardır. Peki Asya Hun Devleti’nin dağılmasının sonuçları nelerdir? Daha önceki yazılarımızda Türk Devletleri tarihinde yaşanan önemli olay, gelişme ve durumlardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca Asya Hun Devleti’nin dağılmasının sonuçlarının neler olduğundan söz edeceğiz.

1. Asya Hun Devleti’nin dağılmasının ardından Çin, Orta Asya’daki en güçlü devlet olarak tarih sahnesine çıkmıştır.

2. Asya Hunlar’ının bir kolu olan Tabgaçlar, Çin’in kuzeyinde bir devlet kurmuşlardır.

3. Orhun-Salenga arasında Avar; İran’da Sasaniler; Meveraünnehir’de ise Akhunlar kurulmuştur.

Asya Hun Devleti, milattan önce 220 yılında kurulmuş ve yaklaşık 400 sene hüküm sürerek milattan sonra 216’da dağılmıştır. 400 yıl boyunca daimi olarak Çin’le mücadele etmiş ve bu mücadeleler sonucunda devlet oldukça yıpranmıştı. Üstüne Çin entrikaları ve taht kavgaları baş gösterince devlet yıkılmıştır. Milattan önce 58 yılında Asya Hun Devleti Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılmış daha sonra Güney Hunlar’ı da Kuzey ve Güney olmak üzere bir kez daha ikiye ayrılmıştır. Kuzeyini Siyanpiler; Güney’ini Çinliler yıkmış ve Asya Hun Devleti tarih sahnesinden çekilmiştir.

Devletin yıkılmasının ardından bölgede otorite boşluğu yaşanmış ve yakın çevrelerde çeşitli devletler kurulmuştur. Bunlardan Avarlar ve Akhunlar Türk boylarından gelen devletlerdir. İran’da kurulan Sasaniler ise Ahamenid Hanedanına mensuptur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.