Dünya Tarihi

Avrupa’da Yüzyıl Savaşları

İngiltere ve Fransa arasında yaşanan ve asırlar süren hanedan ve üstünlük savaşmalarının en güçlüsü 14. ve 15. asırda meydana gelmiştir. Bu olaylar bu yüzyıllar arası meydana gelen bir çarpışmalar bütünü olduğu için ve bu yüzyıllarda kesintilerle devam etmesi nedeniyle adına “Yüzyıl Savaşları” denmiştir. 

Yüzyıl Savaşlarını iki bölüm olarak inceleyebiliriz. Birincisi 1259 Paris Antlaşması ile sona eren ve 12. yüzyıldan sonra patlak veren bölümdür. 

İkincisi ise savaşın asıl dönemini oluşturan evredir. 1337 ve 1453 yılları arasında meydana gelmiştir. 

Biraz ayrıntıya inecek olursak; 

1337’de İngilizlerin, Fransa tahtında hak iddia etmeleri bu savaşların fitilini ateşledi demek doğru olacaktır. 

1346 Crecy ve 1415 yılındaki Agincourt Savaşları bu savaşların başı olarak nitelendirilmektedir. 

1420 yılı itibariyle İngilizler bugünkü Loire Nehri’nin kuzeyinde Fransa’nın çoğunu ele geçirmişti. Fransa ise bu durumda kein olarak yenilmiş gibi durmaktaydı. 

Fakat bu kadar uzun bir savaşın bitkinliği İngilizleri, Jeanne d’Arc önderliğinde tek çatı altında toplanan Fransızlara karşı gelme gücünden yoksun kaldılar ve sonunda Fransa topraklarından sürülmem mecburiyetinde kaldılar.

Fransızlar tam da Osmanlılar’ın İstanbul’u ele geçirdikleri yıl olan 1453 yılında Bordeaux’yu ele geçirmesi, savaşın bitişine işaret oldu. 

100 yıl savaşlarının başlamış olmasından on yıl sonra Avrupa büyük bir veba salgını ile çalkalandı. 

Kara Ölüm olarak adlandırılan bu salgın 1347’den 1351’e kadar 20 milyona yakın kişinin yani Avrupa nüfusunun 3’te biri ya da 4’de birinin ölümüne sebebiyet vermiştir. 


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.