Şehir Tarihi

Bir Başka Şehir Ereğli

Türkiye’nin o eşsiz güzelliklerinden olan şehirlerimiz bize çağlar boyu yeni yaşam yerleri, yeni yurtlar olmuş bizi müsafir etmiştir. Yine gerek bu şehirlerin adlandırılması o beldedeki yaşayan insanlara verilen lakaplara, gerekse o belde de gösterilmiş olan kahramanlıklara, bazen de o şehirde yaşamış efsanevi isimlere dayandırılmıştır. Yine Türkiye’mizde bazı şehirlerimize baktığımız zaman isimlerinde de bi hayli garip olanlarda yok değildir. Aynı zamanda birbirinin aynısı olan dahi olmuştur mesela Ereğli.

Üç farklı bölgede bulunmasına rağmen isimlerinin aynı olması farklı bir gerçekti aslında. Ülkemizde Konya, Zonguldak ve Tekirdağ ilçelerine bağlı bulunmaktadırlar. İsimlerinin temel olarak nerden aldığına inceleyecek olursak, bazı rivayetlere Doğu Roma İmparatoru Herakleios ’dan (610-641) geldiği söylenmektedir. Bu hükümdar bölgede önemli imar projeleri ve birçok eser bıraktığından dolayı buralar Herakleia olarak anılmaya devam etmiştir.

Daha sonra göç ile gelen Türkler ile bölge Ereğli olarak anılmıştır. Evliya Çelebinin seyahatnamesinde de belirtildiği üzere zamanın Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubat sefer dönüşünde yaralı askerlerinin iyileşmesi adına; bölgede bulunan peygamber pınarında askerlerinin, şifalı su ve çamurun iyileşme sürecine katkı sağladığını görmüş, bu çamura Er Kili adını vermiştir. Daha sonra ses değişmesiyle de Ereğli (Erkili) adını aldığı söylenmektedir. Başka rivayetlere göre ise milattan önceki yıllarda Heracieia Kybistra ismi verilmiş, bu kelimenin anlamı Hitit kaynaklarında akarsu, akıntı, su kaynağı olarak belirtilmiştir. Yine bu bölgelerinde sulak bölgeler olduğu, bölgenin su ihtiyaçlarına önemli ölçüde cevap vermekte ve tarımda da ileri seviyede olduğu görülmektedir.   

 

Koray Özdoğan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.