Sosyoloji

Bir Paylaşımı Neden Retweet Ederiz?

Bir şeyleri paylaşmanın ya da birileri sunmanın türlü yolları ve yöntemleri var. Yazı yoluyla, konuşmakla, mesajla ya da sosyal medyadaki gönderilerinizle paylaşma ihtiyacını giderebilirsiniz. Paylaşma, insanın psikolojik ihtiyaçlarından biridir ve yerine getirilemeyen paylaşma ihtiyacı kişide bazı düşünsel hastalıklara neden olabilir. Son zamanlarda artan sosyal medya kullanımının bana göre tek yararı paylaşma ihtiyacını büyük ölçüde gidermiş olmasıdır. Sosyal medya vasıtasıyla insanlar düşüncelerini ya da görüşlerini büyük ya da küçük kitlelere erişimini sağlayacak şekilde paylaşabiliyorlar. Ve bu paylaşma ihtiyacı eğer çok büyük bir kozmik içerik barındırmıyorsa, bir hak çerçevesinde değerlendiriliyor ve o hakkın zedelenmesi ya da engellenmesi bir suç sayılabilir.

Günümüzün en sık kullanılan sosyal medya araçlarında en sık karşılaşılan özelliklerden biri de Twitter‘daki örneği ile retweet meselesidir. Sosyal medya kullanıcıları kendin yazdıklarından daha çok sürekli birilerini retweet ediyor ya da beğeniyor. Fakat burada önemli olan nokta bir bağlantı ya da içeriği başkasının ismi görülecek şekilde kendi profilinde paylaşılmasıdır. Burada bir çok bilişsel ya da psikolojik süreçlerin işlediğini bilmekte fayda var. İnsanlar neden retweet yaparlar? Ya da bu ihtiyacı neden gerçekleştirme eğiliminde bulunurlar?

Sosyal medya kullanıcıları çoğunlukla reel kişiliklerden oluşuyor ve bu kullanıcılar günlük hayatta gördüğümüz sadece sosyal medyadaki ismini bilmediğimiz insanlardır kısaca.

İnsanlar kendi sözlerinden daha tesirli ya da daha can alıcı noktalara yer basmış, kendi düşüncelerini daha iyi ifade eden birisinin paylaşımını gördüklerinde çoğunlukla retweet butonuna basarlar. Bu insanların kolaya kaçması olarak değil kendi düşüncelerini sosyal medyada daha etkili bir şekilde yayma isteğinden ibarettir.

Aynı zamanda insanlar, retweet butonuna bastıklarında şunu düşünürler: Bu görüşe katılıyorum ama bu görüşten dolayı oluşacak sorunların sebebi ben değilim, bunu yazandır. Ve insanlar, retweetlediği bu paylaşımı kendileri yapsalar, alacakları tepkileri göze alamadıkları için paylaşmaktan geri dururlar.

Ve insanların bir paylaşımı retweetleme amacını Contagious kitabının yazarı Jonah Berger‘dan alıntı yaparak açıklamak istiyorum: “İnsanlar kendilerini ‘cool’ hissettiren şeyleri paylaşmayı severler” Retweetlemenin asıl sebeplerinden biri de Berger’ın dediği bu söz çerçevesindedir. Örneğin sosyal medya fenomenlerinin paylaştığı dolu dolu içeriklerini retweet etmekten hiç geri durmayız ve bu fenomenler aslında birilerinin, bazı insanların gerçek temsilcisidir.

Kısacası sadece bir retweet eyleminin dahi aslında bir çok gizli sebepleri vardır. Sosyal medyada özellikle her platformda retweet tarzı ikonlar oldukça fazla. Bu ise tamamen insanların ihtiyaçları çerçevesinde hizmete sunulmuş bir eklentiden ibarettir. Düşünsenize, en basitinden Twitter’da retweetin olmadığını. Düşüncelerimizi nasıl ifade edecektik o zaman?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.