İnkılap Tarihi

Bozkurt-Lotus Meselesi Nedir?

Bozkurt-Lotus meselesi veya Bozkurt-Lotus olayı olarak da bilinir. 1923-1932 arası Türk dış politikasının önemli olaylarından biri 1926’daki Bozkurt-Lotus Olayı’dır. Peki Bozkurt-Lotus meselesi nedir? Nasıl çözülmüştür? 

Bozkurt-Lotus Meselesi Nedir? 

2 Ağustos 1926 günü İstanbul’a doğru yol alan Fransız yolcu gemisi Lotus ile Türk kömür gemisi Bozkurt arasında Midilli adası açıklarında yaşanan bir çarpışma neticesinde ortaya çıkan meseleye verilen isimdir. 

Çarpışmadan sonra Bozkurt gemisi ortadan ikiye bölünmüş vaziyette bulundu ve batan gemide bulunan 8 Türk vatandaşı hayatını kaybetmiştir. 

Türk hükümeti, olaydan sonra bir soruşturma başlatmış ve olayın aydınlatılması gerektiğini ifade etmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda Fransız yolcu gemisi Lotus’un kaptanı kusurlu bulunmuş ve Fransız hükümeti ile Türk hükümeti arasında bir çok diplomatik girişim yaşanmıştır.

Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, yargı yetkisi konusundaki uyuşmazlığın Lahey Divanına götürülmesi teklifini reddetmeyeceğini açıklamış ve mesele Milletler Cemiyeti Lahey Adalet Divanına götürülmüştür. Divan, Türk mahkemesinin kararının doğruluğunu onaylamıştır. 

O dönemde Adalet Bakanı olan Mahmut Esat Bey’e davadaki durumundan dolayı Mustafa Kemal Atatürk tarafından Bozkurt soyadı verilmiştir. 

Not: Bozkurt-Lotus Olayı, Kabotaj Kanuna zemin hazırlamamıştır. Zira Kabotaj Kanunu 1 Temmuz’da yürürlüğe girmiştir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.