Eğitim

Çernozyom Topraklar Nedir? Nerelerde Görünür? Özellikleri?

Çernozyom topraklar nedir, özellikleri nerelerdir, Türkiye’de ve dünyada hangi bölgelerde görülür? Daha önceki yazılarımızda coğrafyayla ilgili olarak çeşitli konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise ayrıca çernozyom topraklardan söz edeceğiz.

Çerneozyom Topraklar Nedir?

Çernozyom toprakları, Orta Kuşağın kurak bölgelerinin görece nemli kısımlarımda rastlanan toprak türüdür. Yağış ve gür ot vejetasyonunun etkisinde gelişirler. Çernozyom topraklar, organik madde açısından son derece zengindir ve kara topraklar olarak da adlandırılırlar.

Çayırların altında başlayan siyah renkli A horizonu bulunur. Bu horizon humus yani organik madde açısından zengin ancak kireç bakımından oldukça fakirdir. Ya nötr ya da hafif asit reaksiyon gösterir. B Horizonu ise kahverengidir. Kireç birikimi görüldüğünden dolayı CaCO₃ bakımından da oldukça zengindir.

Çernozyom Topraklar Nerede Görülür? Türkiye’de ve Dünyada?

Çernozyom Topraklar

Çernozyom topraklar, Karadeniz çevresi, Ukrayna, Kanada, Arjantin, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Avustralya’da görülmektedir. Ülkemizde ise kuzeydoğu bölgesinde, Erzurum-Kars platosunda görülür. Ancak bu alanın, yüksek olduğu için, tarıma elverişli kısımları oldukça dardır.

Çernozyom toprak türlerinin görüldüğü alanlarda genelde yazlar sıcak; kışlar soğuk geçmektedir. Şiddetli buharlaşmanın yaşandığı kurak süreçte toprak kurumaya başlar ve bu nedenle bu alanlarda orman yetişmez. Verimli bir tür olan çernozyomlar; yulaf, arpa ve çavdar gibi tahıl ürünlerinin yetişmesine uygun şartlar sunar. Özellikle Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin ve Ukrayna, çernozyom toprakları en iyi şekilde kullanan devletler arasındadır.

Görsel kaynak: haber7.com.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.