Hukuk

Devremülk nedir? Devremülk Sözleşmesi İptali

Devremülk Nedir?

Ülkemizde “yeni açılan yerimizde bedavaya konaklayın” veya “ücretsiz tatil hakkı kazandınız” gibi iddialar sunan birçok işletme bulunmaktadır. Özellikle Yalova, Bodrum, Hattuşa, Armutlu gibi termal otel tarzı yerlere insanlar davet edilmekte bu kişilere devre tatil sözleşmesi gibi çeşitli sözleşmelerin imzalatılması istenmektedir. Buna istinaden de çeşitli bedeller uygulanarak yanıltıcı bir şekilde senetler alınabilmektedir. Kimi zaman bu sözleşmelere hisseli gayrimenkul satış sözleşmesi gibi başlıklar konulsa da çoğu zaman bu sözleşmeler birer devretatil sözleşmesi niteliği taşımaktadır.

Devremülk sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Devremülk İptali
Devremülk İptali
  1. İlk kural bu sözleşmenin devremülk sözleşmesi mi devre tatil sözleşmesi mi olduğuna dikkat edilerek süreç buna göre işletilmelidir.
  2. Devremülkten yararlanamayan kendisine gerçek anlamda bir devremülk tapusu verilmeyen kişiler devremülk sözleşmesinin iptali için yasal süreci başlatabilirler.
  3. Buna yönelik olarak devremülk iptali için bir dava açılması gerekmektedir. Bazı özel durumlarda devremülk sözleşmesinin ihtarnameyle feshine gerek olduğuna bazen de doğrudan dava açılabilir.
  4. Devremülk iptali için yine bazı özel durumlarda dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu da bulunmaktadır.
  5. Devre tatil sözleşmesi olması halinde de kişilerin cayma hakkı ve devre tatil iptali için dava açma hakkı bulunmaktadır.
  6. Devremülk iptalini isteyen kişilerin daha fazla mağdur olmaması ve bu prosedürleri gerçekleştirebilmesi adına alanında uzman bir avukattan yardım almaları doğru bir yaklaşım olacaktır.
  7. Devre tatil sözleşmesinde 14 gün içinde tüketicilerin herhangi bir ücret ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı vardır. (kaynak bir sonraki 8. maddede yer alan linktedir!)
  8. Devremülk / devretatil iptali davası hakkında daha fazla bilgiye https://www.ozdogruhukuk.com/yayinlar/devre-tatil-sozlesmesinden-cayma-hakki.html yazısından ulaşabilir aklınıza takılan soruları yorum bölümünden de yöneltebilirsiniz.

Devremülk nedir?

Devremülk genellikle tatil bölgelerinde bulunan taşınmazları yılın belirli bir döneminde 15 (on beş) günden az olmaması şartıyla kullanmak üzere ortaklaşa satın aldığı taşınmaz türüdür. Yine devremülke çok benzemekle birlikte Tüketici Kanunu’nda düzenlenen devre tatil sözleşmeleri de halk arasında devre mülk olarak bilinmektedir. Sürenin 15 günün altında olması veya herhangi bir tapu devri öngörülmemesi ya da başka kriterlerin bulunması halinde bu sözleşmeler devre tatil olarak da nitelendirilir.

Devremülk sözleşmesi nedir?

Devremülk sözleşmesi, kişilerin satın aldığı devremülke ilişkin yapmış oldukları sözleşmelerdir. Devre mülk hakkı ve sözleşmesi, Kat Mülkiyeti Kanununda düzenlenmiştir.

Kat Mülkiyeti Kanununun 57. maddesine göre mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde istifade hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı olarak kurulabilir. Bu hakka devre mülk hakkı denir.

Devremülk davası iptal dilekçesi nerede bulabilirim?

Devremülk davası iptal dilekçesi veya devremülk sözleşmesi cayma ihtarname örneğinin içeriği kişilerin yaptığı sözleşme, tapu alıp almadıkları, bedel ödeyip ödemedikleri veya bir senet imzalayıp imzalamadıklarına göre değişebilmektedir. Dolayısıyla kişilerin devremülk iptali veya devre tatil iptali konusunda bir avukattan yardım almaları en doğru yol olacaktır.

Devremülk yargıtay kararı nedir?

Devremülk Yargıtay Kararı bu konuda daha önce açılan ve sonuçlanan davalara ilişkin verilen emsal kararlardır. Devremülk iptali veya devre tatil iptali için açılan davalarda birçok Yargıtay kararı bulunmaktadır. Örneğin, bu kararı inceleyebilirsiniz: http://www.kazanci.com.tr/gunluk/hgk-2018-544.htm

Devremülk mağdurları ne yapmalı?

  • Devremülk mağdurları çözüm adına bu alanda uzman bir avukata sözleşmelerini ve ellerindeki evrakı inceleterek hukuki süreç hakkında bilgi almalıdır.
  • İzah ettiğimiz gibi konu hakkında çok farklı yöntemler izlenebilir ve yanlış bir yöntem seçilmesi hak kaybı doğurabilir, bu konuda bir avukat yardımıyla süreci ilerletmek en doğru yoldur.
  • Uygulamada bu konuda haksız senetler imzalatılması, devremülk yıldat, devremülk aidat adı altında haksız bedeller istenmesi ve buna ilişkin icra takipleri başlatılması durumları sıklıkla görüldüğünden vakit kaybetmeden hukuki yardım alınmalıdır.

Devre tatil iptali üzerine yazdığımız bu makalenin faydasının dokunması dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.