Hukuk

Hizmet Akdi Nedir?

Hizmet akdi nedir ve hukukta hizmet akdi ne demek? Daha önceki yazılarımızda çeşitli hukuki terimlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”hizmet akdi” kavramından söz edeceğiz.

Hizmet Akdi 

Borçlar Kanunu’nun 313. ve 354. maddelerinde düzenlenen hizmet akdi, kanunun 313. maddesine göre ”hizmet akdi bir mukaveledir ki onunla işçi, muayyen ya da gayri muayyen bir zamanda hizmet vermeyi ve iş sahibi dahi ona bir ücret vermeyi taahhüt eder.”

İşçi: Hizmet akdine dayanarak çalışan kişiye ”işçi” adı verilir.

Hizmet akdinin temel unsurlarından birisi, işçinin ”hizmet taahhüdü”, öbürü ise işverenin ücret taahhüdüdür. Söz konusu hizmet; bedeni veya fikri olabilir; bunun önemi yoktur. Mesela bir inşaatta tuğla taşımak kadar aynı inşaatta işi kontrol de bir hizmet olarak sayılmaktadır.

İşveren: İşçi sayılan kimseleri çalıştıran gerçek veya tüzel kişilere ve tüzel kişilere ve tüzel kişiliği olmayan kamu kuruluşlarına ”işveren” denir.

Borçlar Kanunu’nun hizmet akdini düzenleyen karar ve hükümleri, günümüzün ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğu içindir ki kanun koyucu ekonomik bakımdan güçsüz durumda olan işçileri korumak maksadıyla 1475 sayılı ”İş Kanunu”nda hizmet akdine ilişkin yeni hükümler getirmiştir.

Detaylı bilgiler ve daha fazlası için sitemizin ”Hukuk” kategorisine tıklamanız yeterli olacaktır. Görüş ve önerilerinizi bizlere iletebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.