Hukuk

TBMM Başkanlık Divanı Nedir? Nasıl Kurulur? Özellikleri Nelerdir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Başkanlık Divanı, Meclis üyeleri tarafından seçilen (1) Meclis Başkanı, (4) Başkan Vekilleri, katip üyeler ve idare amirlerinden oluşmaktadır. TBMM Başkanlık Divanı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Başkanlık Divanı’nın görev ve sorumlulukları nelerdir? Detayları ile TBMM Başkanlık Divanı.

-) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Başkanlık Divanı olmadan çalışması söz konusu değildir.

-) Meclis’te temsil hakkı kazanan parti gruplarının üye sayılarındaki oran alınarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Başkanlık Divanı kurulmaktadır.

-) Başkanlık Divanı belirleme işlemlerini devam ederken Meclis Başkanlığı görevini geçici olarak Meclis’in en yaşlı üyesi; Başkan vekilliği görevini Meclis’in ikinci en yaşlı üyesi; geçici katip üyeliği görevini de Meclis’in en genç 6 milletvekili yapmaktadır.

-) Başkanlık makamının çeşitli sebeplerden dolayı boşalması halinde Başkan vekilliği görevini yapan milletvekili yine geçici olarak Meclis’e Başkanlık yapar.

-) Meclis Başkanı, toplantıya katılamadığı zaman Başkan vekillerinden birini “kendi yazısıyla” vekil olarak tayin eder.

-) Başkanlık Divanı için bir yasama döneminde iki seçim yapılmaktadır. Bu seçimlerde ilk seçilenlerin görev süresi iki yıl; ikinci seçilenlerin görev süresi ise yasama döneminin sonuna kadar devam etmektedir.

-) Başkanlık Divanı, Meclis’te temsil hakkı kazanan siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında divana katılmalarını sağlayacak biçimde kurulur.

-) Siyasi partiler Meclis Başkanlığına aday gösteremezler.

-) Meclis Başkanlığının belirlenmesi konusunda “dört” türlü seçim öngörülülmüştür.

1. Turda “üye tam sayısının 2/3
2. Turda üye tam sayısının 2/3
3. Turda üye tam sayısının salt çoğunluğu
4. Turda en çok oyu alan şeklindedir. (Bu tura önceki turda en çok oyu almış iki aday katılır.)

-) Meclis Başkanı seçimleri parlemento kararı biçimindedir.

-) Meclis başkanı hiç bir oturumda; başkan vekilleri ise yönettikleri oturumda oy kullanamazlar.

-) TBMM başkanı ve başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin meclis içindeki veya dışındaki faaliyetlerine katılamazlar.

-) Başkan ve başkanvekillerinin belirtilen yasaklar dışında milletvekilliği statüsünden kaynaklanan bütün hak ve yetkileri kullanabilirler.

-) Meclis başkanı ve başkan vekilleri birden fazla dönem seçilebilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.