Spor

Dikine Futbol Ne Demek?

Aykut Kocaman’ın bir konuşmasında söylediği “dikine futbol diye bir şey çıkardılar, futbolu katlettiler” şeklindeki sözlerinin ardından dikine futbolun ne olduğu konusunda futbolseverler aslında hemfikirler. Fenerbahçe Spor Kulübüne hatta Türk Ligindeki tüm takımlara tabiri caizse yakışan bir futbol taktiği/oynama şekildir. Bu yazımızda dikine futbolun ne demek olduğunu anlatacağız.

Dikine Futbol Ne Demek?

Dikine futbol, en kaba tabiriyle hücum futboludur. Orta saha, forvet ve defansların topyekün ileri hatta, rakibe pres yaparak, gol atma yolları arayan, fizik kondisyonunun üst düzey olmasını gerektiren bir futbol düzeni. Yakın gelecekten örnek verirsek Şenol Güneş’in Beşiktaş’ı; Ersun Yanal’ın Trabzonspor ve Fenerbahçe’si; Fatih Terim’in Galatasaray’ı dikine futbol oynayan takımlardır. Peki dikine futbolda mevkilerdeki oyuncular ne yaparlar?

Defans

Dörtlü veya üçlü savunma sistemi, rakibe orta sahada pres uygulamaya başlar, liberoların da desteğiyle rakip kendi ceza sahasına girmeden durdurulur.

Orta Saha

Yan pas ve geri pas yapan bir orta saha, dikine futbolda görülmez. Kanatlar ya da santraforlar sürekli desteklenir, beslenir. Libero, göbek orta saha, ofansif orta saha arasında müthiş bir pas trafiği olur. Tekli ön libero, dikine futbolda ideal bir düzendir.

Forvet

Forvetler, pres yapmaya karşı takımın defans oyuncusundan başlarlar. Kaleciye dahi pres yapılarak karşı takımın organize atak geliştirmesi engellenir.

Dikine futbol için uygun bir oyun formatı kesinlikle şu veya bu değildir. Fakat kanatlara açılan oyun şekli ve topu aldığında sürebilecek, çalım atabilecek oyuncular bu futbol şekli için olmazsa olmazdır.

Türkiye’de Aykut Kocaman’ın söylediğinin aksine kim hücum futbolu oynatmış ise şampiyon olmuştur. Örneklere bakalım:

2009-2010-Bursaspor: Ertuğrul Sağlam’lı Batalla’lı, Sercan, Ozan İpek, Volkan Şen’li Bursa kadrosu ligi şampiyon bitirmiş, bir Anadolu takımı şampiyon olmuştu. 

2011-2012 ve 2012-2013- Galatasaray: Fatih Terim’li Galatasaray’ın hücum futbolundan başka mükemmel uyguladığı bir taktik düzeni daha olmadı ve iki sezonda Galatasaray çok rahat şampiyon oldu. 

2013-2014-Fenerbahçe: Ersun Yanal, Fenerbahçe’ye tarihinin en keyif veren oyununu oynatmış ve Fenerbahçe, sezonu çok rahat bir şekilde noktalamıştı. 

2015-2016 ve 2016-2017: Beşiktaş: Şenol Güneş’in Beşiktaş’ın başına geçmesiyle birlikte Beşiktaş ‘ikinci” modundan kurtulmuş ve sezonu iki kez lider kapatmıştır. 

Bu arada gerçekleşen 2010-2011 sezonu Fenerbahçe ve 2014-2015 sezonu Galatasaray Şampiyonlukları dikine futbolun ya da hücum futbolunun tam örneklerini teşkil etmedikleri için kayda değer bulmadım.

Bu yazıdan çıkacak sonuç. Eğer hücum futbolu oynatıyorsanız başarılı olursunuz. Örneğin Hırvat Slaven Bilic de hücum futbolu oynatmayı seven bir teknik direktördü ama onunki biraz şanssızlıktı. Ama Slaven Bilic, takımın alt yapısını oluşturmuş, Şenol Güneş de kemik kadroya birkaç takviye yaparak takımı güle oynaya şampiyon yapmıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.