Deyimler ve Atasözleri

Dinsizin Hakkından İmansız Gelir Ne Demek?

Dinsizin hakkından imansız gelir veya dinsizin hakkından imansız gelirmiş; atasözü ve deyimler külliyatımızın en nadide örneklerinden biri olan “dinsizin hakkından imansız gelir” atasözü, “kötü olan birisinin hakkından ondan görece daha kötü olan birisi gelir” anlamını taşır.

Dinsizin hakkından imansız gelir sözü, bir olay, durum ve gelişmede kötü olan birisinin hakkından ancak onun kadar kötü veya ondan daha da kötü olan birisi gelir.

Atasözünde anlatılmak istenen en önemli şey, dinsiz (yani kötü kişilere) olanlara iyi niyetle yaklaşmamak gerektiği, onlara ancak kendi anladıkları dilden konuşmak gerektiğidir.

Tarihte veya günümüzde örneklerine bolca rastladığımız “dinsizin hakkından imansız gelir” atasözü, kısa ve öz oluşu ile atasözleri ve deyimler külliyatımızın en nadide örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Bir örnek vererek açıklayalım ve “dinsizin hakkından imansız gelir” atasözünün anlamını pekiştirelim:

Vaktiyle Büyük Selçuklu Devleti’nin en büyük kabuslarından biri Hasan Sabbah’ın fedaileriydi. Kendilerini Alamut Kalesine hapseden ve Selçuklu yöneticilerini öldüren ve Batıni olarak adlandırılan bu yeryüzünün ilk terör örgütü, namı diğer Haşhaşiler, Moğollar’ın meşhur İstilaları ile yerle bir olmuş ve Alamut kalesi tabiri caizse başlarına geçmiştir. Tabi Selçuklu Devleti, yıkılmaktan kurtulamamıştır.

Tabi burada dinsiz Haşhaşiler; imansız Moğollar. Kısacası dinsizin hakkından imansız gelir sözünün anlamı, kötü olan birisi, ancak ondan daha kötü olan biri tarafından alt edilebilir. Dinsiz, kötü olan kişi; imansız da ondan daha da kötü olan birisidir. Genelde istenmeyen iki kötüden kişiye zarar veren taraf için kullanılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.