Deyimler ve Atasözleri

Terzi Kendi Söküğünü Dikemez Ne Demek?

Terzi kendi söküğünü dikemez, terzi kendi söküğünü dikemez deyimi ne anlama geliyor? Terzi kendi söküğünü dikemez deyiminin anlamı nedir? Özellikle kendi işinde maharetli kimseler için kullanılan bu deyimin manası nedir?

Özellikle bir kişinin kendisine has ya da kendi alanıyla ilgili bir konuda yine kendi çıkarlarına ters düşecek şekilde beceriksiz olmasına terzi kendi söküğünü dikemez deyimi yakıştırılmıştır.

Deyim esasen iki anlama geliyor. İlki gerçek anlamında yani bir meslek erbabının kendi mesleğiyle alakalı olan bir durumda kendisine yararının dokunmaması, kendi işini mesleği kadar iyi yapamaması anlamındadır.

Deyimin ikinci anlamı ise meslek sahibi olup olmamakla bir ilgisi olmaksızın bir kişinin kendi istekleri doğrultusunda bazı şeylerin hareket etmemesidir.

Örneğin bir akademisyen ya da öğretmenin kendi çocuğunu okutamaması ya da kendisi gibi akademisyen ya da öğretmen olarak yetiştirememesidir.

Deyim, iki anlamda da oldukça fazla kullanılan bir deyimdir. Ve bu iki anlamında da karşımıza oldukça fazla çıkmaktadır.

Terzi kendi söküğünü dikemez deyiminin eş anlamlısı ise “mum dibine ışık vermez” deyimidir. Terzi kendi söküğünü dikemez deyiminin ikinci anlamı ile “mum dibine ışık vermez” deyimi birbiri ile paralellik gösteriyor.

Deyime birkaç örnek daha verelim:

Örneğin bir boyacının normalde para karşılığı yaptığı iş olan boyacılık, ustanın hüneridir. Ama usta, iş kendi evini boyamaya gelince isteksizleşir ve ev bir türlü boyanmaz.

Mesela bir otomobil tamircisini düşünün. Normalde başkalarının arabasını tamir eder, bakımını yapar ama kendi arabasına baksanız ustanın arabası bu olamaz dersiniz.

Deyim esasen bize şunu gösteriyor: İnsan, mesleği ile ilgili şeyleri özel hayatlarına uygulamakta başarısızdır. Öyle ya bir psikiyatrın asla boşanmaması gerekir. Çünkü bir psikiyatr, insanı en iyi anlayan meslektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.