Sağlık

Donör Nedir? Nasıl Donör Olunur? Uygun Donörde Aranan Şartlar Nelerdir?

Donör nedir? Kime denir? Donör olmak ne demek? Daha önceki yazılarımızda sağlıkla ilgili olarak çeşitli yazılar kaleme almıştık. Bu yazımızda ise kısaca donörün ne olduğundan, anlamından ve kime denildiğinden söz edeceğiz.

Donör Nedir?

Donör kan ve organ bağışında bulunan kişilere denir. Donörlerde çeşitli kıstaslar aranır ve bu aranan kıstaslar yerine getirildiği vakit kan ve organ bağışında bulunulabilir.

Donör Kelime Anlamı Olarak Ne Demek?

Donör kelimesinin orijinal karşılığı “vericidir.” Türk Dil Kurumu’na göre de donör kelimesinin karşılığı olarak “verici” sözcüğü kullanılmıştır.

Donörlerde Aranan Kıstaslar Nelerdir?

Uygun donörlerde aranan şartlar kan veya organ bağışına göre değişiklik gösterebilir ve gerçekten de uygun bir donör bulmak sanıldığı kadar kolay değildir. Bir donörde aranan temel özelliklere baktığımızda birden fazla kıstası saymak mümkün. Uygun bir donörde bağışıklık sistemini önemli bir yer tutar ayrıca uygun donörlerde şu şartlar da aranmaktadır:

  • cinsiyet
  • yaş
  • kan grubu
  • boy
  • kilo
  • donör kadınsa kaç kez gebelik geçirdiği
  • donörün sitomegalovirüs (CMV) testinin pozitif çıkıp çıkmadığı

Sözlük anlamı verici/bağışlayıcı olan donör kavramı, sağlık alanında kemik iliği nakli veya kök hücre yapan/veren kişilere denir. Uygun bir donörde aranan iki temel unsur vardır:

  • Yaş: 18-55 
  • Kilo: 50 ve üzeri
  • Bağışıklık hastalıkları veya bulaşıcı hastalığın olmaması.

Türkiye’de Donör Sayısı 

Türkiye’de gerek organ bağışı gerekse kemik iliği naklinde talep oldukça az. Bunda dini inanışların payı oldukça yüksek. Vatandaşlar, organlarını bağışlamakta çekimser davranıyor. Öte yandan çeşitli sivil toplum kuruluşları ve özel şirketlerin çaba ve kampanyalarına rağmen Türkiye’de bu oran diğer gelişmiş ülkelere göre hayli düşük seyrediyor.

Nasıl Donör Olunur? 

Türkiye’de yaşayan vatandaşların donör olması oldukça basit. Donör olmak isteyenler Kızılay, Ankara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nde başvuruda bulunabilir ve başvuru sırasında bilgi formu ve 20 ml’lik kan örneği vermeleri yeterlidir. Dokular uyduktan sonra bağıştan vazgeçen bireylerin bağışta bulunacağı hasta ve ailesinin psikolojik durumlarını göz önünde bulundurarak kararlarını vermesi gerekir. Unutmayın, siz de aynı duruma düşebilirsiniz.

Not: Burada yazılan bilgiler çeşitli kaynaklardan alınan/derleme bilgilerdir. Uygun donör olup olmadığınız konusunda hekiminizle sürekli iletişim halinde olmanız gerekecektir. Ayrıca donör tetkikleri birkaç ay sürebilir. Bu sürede de yine doktorunuzla iletişime geçin. 

HAYAT KURTARMA ANLAMINDA SAĞLIKLI OLAN HER ORGAN BAĞIŞLANABİLİR. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.