Ekonomi

Döviz Kuru Oynaklığı Nedir?

Ekonomide her şeyden önemli olan kavramın istikrar olduğunu biliyoruz. Bütün hareketlerin belirli sınırlar içerisinde olması gereklidir. Yani bir denge sistemine benzetebiliriz. Döviz kuru belli olaylara göre düşüp, yükselebilir. işte burada döviz kuru oynaklığının detaylı bir tanımına göz atmamız gerekecektir. İnternette döviz kurunun yüksek olması hakkında Türkiye’nin gelişmesinin bir göstergesi gibi zırva bir inanış dolaşıyor. Bu birçok parametreye bağlıdır.

Gelin tanıma daha yakından bakalım. Döviz düşüp yükselir demiştik. Belirli düzeyde bir oynaklık beklenebilir. Sonuçta döviz kurunun sabit kalması gibi bir şey teoride mümkün değildir. İşte bu oynaklığın zararlı olduğu zamanlar da vardır. Bizim bu olaya oynaklık teşhisini koyabilmemiz için kısa bir sürede bu değerlerin ortalamadan çok fazla uzaklaşmasıdır.

Bu risk manasına gelir. Yatırımcı bir ülkeye gitmeden önce o ülkenin ekonomisi hakkında detaylı bir araştırma yaparken en çok dikkat ettiği konuların başında istikrar gelecektir. Döviz kuru oynaklığı da bir risk faktörü olarak kabul edilir. Para arzında, faiz oranlarındaki beklentileri de yine bu oynaklık gözler önüne sermektedir. Yani bir diğer deyişle oynaklık bu gibi faktörlerden etkilenmektedir. Ekonomik teoriye göre döviz kuru, parasal bir araç gibi hareket ederek uzun dönem büyümeyi özellikle negatif etkileyebilmektedir (Miles, 2006: 92). Genel olarak döviz kuru oynaklığının dış ticaret, turizm, uluslararası finansal akımlar, yatırım ve üretim üzerinde olumsuz etkileri bulunduğu kabul edilmektedir.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.