Tarih

Ehl-i Şer Nedir? Mensupları Kimlerdir? Görevleri Nelerdir?

Ehl-i şer nedir, üyeleri (mensupları) kimlerdir, ne iş yaparlar? Daha önceki yazılarımızda KPSS’de çıkan ya da çıkması muhtemel bazı konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise ayrıca ehl-i şer sınıfından söz edeceğiz.

Ehl-i Şer Nedir?

Müslüman bir ailede büyüyen ve genelde medrese tahsilini tamamlayıp icazet aldıktan sonra kaza (adalet) eğitim ve din alanlarında kendilerine görev verilen zümrelere Ehl-i Şer adı verilir. Bu zümredeki kişiler müderrislik, kadılık ve müftülük gibi görevlerde bulunurlar. Üç temel görevleri vardır. Birincisi tedris, yani öğretmektir. İkincisi kaza yani yargıdır. Kadılar verecekleri kararların şeriata uygun düşüp düşmediği hususunda bir karar verirler. Üçüncüsü ifta görevidir. Kazasker, Şeyh-ül İslam ve müftünün yerine getirdiği herhangi bir şeyin dine uygun olup olmadığı konusunda fetva verirlerdi.

İlmiye sınıfı da denilen ehl-i şer tabakasındaki hiyerarşiye göre en tepede Şeyhülislam bulunur. İlmiye sınıfının başlıca görevleri şeriatın uygun bir şekilde uygulanmasını, devletin şeriatın kurallarına göre yönetilmesini sağlamaktı. En önemli tabakalardan sayılan ehl-i şer ya da ilmiye sınıfı, 17. yüzyıldan sonra bozulmaya, liyakat esaslı çalışma prensibinden uzaklaşmıştır.

kaynakça:

  • tr.wikipedia.org, İlmiye, erişim tarihi: 31 Temmuz 2022

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.