Gündelik Hayat

Erken Kalkmanın Faydaları

Erken kalkmak birçoğumuz için zor bir alışkanlık ya da adet olsa da zorluğundan çok daha fazla iyiliği var. Erken kalkmayı bir zorunluluk olarak değil bir yaşama biçimi olarak gördüğümüzde günlük yaşantımızda önemli değişiklikler olduğunu fark edeceğiz. Tabi gece ve gündüz arasında psikolojik olarak birçok fark var. Zira insanın en mutsuz olduğu ve karamsarlığa düştüğü anlar gece vakitleridir. Gündüzleri ya da gün ışığında insanların geceye göre mutsuz olma ihtimali biraz daha az. Örneğin İskandinav ülkelerinde 6 ay gece ya da 6 ay gündüz dönemlerinden dolayı intihar oranları oldukça yüksek. Gece ve gündüzlerin yaşamınıza orantılı bir şekilde yerleştirilmesi gerek. Bu oranda çoğu uzmanlar farklı görüşler söylese de genel görüş 6 ya da 8 saat arası bir uykunun “ideal” olduğunu söylüyor.

Erken kalkmanın en önemli tamamlayıcısı ise erken uyumak. Saat 12’yi ya da 1’i geçirmemek önemli. Bu saatlerde (en geç) uyuduğunuzda sabahları kalkmak çok daha kolay olur.

Erken kalkmanın en önemli faydası, güne güzel başlamak. Güne güzel başlamak için sabahlar oldukça müsait vakitler. Bu vakitlerde spor yaparak, duş alarak ya da güzel bir kahvaltı yaparak günün geri kalanını daha zinde hissederek geçirebilirsiniz. Kahvaltının tıbben kanıtlanmasa da mutlulukla bir ilgisi var. Şairin de dediği gibi “olmalı”.

Öte yandan erken kalkmanın en önemli faydalarından biri de koca bir günün sizin elleriniz arasında olması. İstediğiniz gibi değerlendirebileceğiniz bir “gün” var elinizde.

Erken kalkmanın bir diğer faydası ise, ortalama insanların harekete geçtiği, işe ya da okula gittiği vakitlerde kalkmış olmak. Bu insana, yarışa ön sıralardan başlamak gibi güzel bir his veriyor. Akıp giden gündelik yaşama sonradan dahil olunca, ister istemez kendimizi kötü hissediyoruz. Mesela saat öğlen 2’de kalkınca özellikle kış aylarında iseniz birkaç saat sonra hava zaten kararmış olacak.

Kış aylarında erken kalkmaya, gün ışığı ile beraber uyanmaya özen göstermekte fayda var. Günlerin kısa olmasına istinaden erken kalkmanın zihinsel anlamda faydalı olacağı bir gerçek.

Sabah saatlerinin ayrıca insana huzur veren bir havası var. Doğanın canlanmaya başladığı vakitler, güneşin usanmadan yerküreyi aydınlattığı ilk anlar, fırınların taze hamurlarından gelen müthiş kokular ya da sabah haberleri veya toplu aile kahvaltıları, hepsi sabahların güzel olarak hatırlanması için yeter sebepler.

Sabahların evrensel kültürde de ayrı ve önemli bir yeri vardır. Tüm resmi işler sabah saatlerinde başlar, açılış sabah yapılır, sabah aslında bir başlangıçtır. Bu başlangıcı kaçırmamak adına erken kalkmak gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.