Hukuk

Fiil Ehliyeti Nedir? Hukukta Fiil Ehliyetinin Tanımı

Fiil ehliyetinin hukukta tanımı nedir ve nasıldır? Fiil ehliyeti hakkında detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Daha önceki yazılarımızda çeşitli hukuki terimlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “fiil ehliyeti” konusuna değineceğiz. 

Fiil Ehliyeti Nedir?

Fiil ehliyeti, bir kişinin kendi fiilleriyle (eylemleri, yaptıkları) hak edinebilmesi ve borç altına girebilmesi anlamına gelmektedir. Gerçek kişilerin olduğu gibi tüzel kişilerin de fiil ehliyetleri bulunmaktadır. Fakat, fiil ehliyetinin şartları; ayırt etme yetisine sahip olmak, ergin (yetişkin) olmak ve kısıtlı olmamak, tüzel kişiler hakkında söz konusu olmaz. 

Tüzel kişilerin fiil ehliyeti kanuna ve tüzüklere göre gerekli organlara sahip oldukları andan itibaren başlamaktadır. Bu, medeni kanunun 49. maddesinde sabittir. 

Gerçek kişiler fiil ehliyetlerini kendi beyin, ağız ve elleriyle kullanmaktadırlar. Ancak tüzel kişilerin fizyolojik varlığı olmadığından onların fiil ehliyetini kullanabilmeleri için bazı organlara sahip olmaları gerekmektedir. Bu organlar tüzel kişilerin beyni, ağzı ve elleri yerine sayılır. 

Tüzel kişilerin iradeleri bu organlarda oluşmaktadır ve üçüncü kişilere karşı bu organlar aracılığıyla açıklanır. Aksi takdirde organlar tüzel kişinin bir temsilcisi yerine sayılmaz. Tüzel kişilerin iki türlü organı bulunmaktadır: Kanuni Organ ve İradi Organ 

Bir sonraki yazımızda kanuni organ ve iradi organ konularından söz edeceğiz. Hepsi ve daha fazlası için sitemizin “Hukuk” kategorisini ziyaret etmeyi unutmayın. Konuyla ilgili olarak diğer yazılarımızı bu kategoriden takip edebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.