Hukuk

Kanuni Organ Nedir? Hukukta Kanuni Organlar Nelerdir?

Kanuni organ nedir ve hukukta kanuni organ olarak kast edilen kavram ne anlama gelmektedir. Daha önceki yazılarımızda çeşitli hukuki terimlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “kanuni organ” kavramından ve kanuni organ türlerinden söz edeceğiz. 

Kanuni Organ Nedir? Hukukta Kanuni Organın Tanımı

Tüzel kişilerin iki türlü organı bulunmaktadır: Kanuni organlar ve iradi organlar. Bu yazımızda “kanuni organ” kavramından söz edeceğiz. 

Kanuni organlar, kanundan kaynaklanan bir durumla tüzel kişilerin kesinlikle sahip olmak zorunda olduğu organlardır. Mesela bir dernek bünyesindeki kanuni organlar; genel kurul, yönetim kurulu ve denetleme kuruludur. 

Tüzel Kişiler: Belirli bir amacı yerine getirmek üzere bir araya gelen, bağımsız bir varlık halinde örgütlenmiş; hak ve fiil ehliyetine haiz kişi veya mal topluluklarına “tüzel kişiler” adı verilmektedir. Örneğin Kızılay, bir tüzel kişidir. 

Bir derneğin ya da herhangi bir kurumun söz konusu kurumlar olmadan hayatına devam etmesi mümkün değildir. Bu nedenden dolayı da onlara “organ” adı verilmiştir. 

Medeni Kanunun 109. maddesinde belirtildiği üzere vakıfların yalnızca bir kanuni organı bulunmaktadır.  Bu kanuni organ ise yönetim kuruludur. Vakıflar kişi topluluğu özelliğinde olmadığından dolayı onlarda üyelik ve doğal olarak da genel kurul bulunmaz. 

Bu yazımızda kısaca sizlere “kanuni organ” kavramından söz ettik. Bir sonraki yazımızda “iradi organ” kavramından söz edeceğiz. Hepsi ve daha fazlası için sitemizin “Hukuk” kategorisini ziyaret etmeyi unutmayın. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.