Sağlık

Fizik Tedavi Almadan Önce Bilmeniz Gereken 5 Önemli Bilgi

Bir çoğumuz hayatımızın bir çok döneminde bazı rahatsızlıklar ve hastalıklar yaşayabiliriz. Bu hastalıkların bazılarında tedavi olarak fizik tedavi tercih edilebilir. Fizik tedavi, genel olarak vücudun kendi doğal iyileşme yetisini ortaya çıkaran bir yöntemdir. Yani ilaç dışı bir yöntemdir.

Bu bazen; dışarıdan yapılan elle müdahalelerle, bazen elektro fiziksel ajanlarla, bazen de egzersizler ile sağlanır. Bu sayede hem doğal ve kalıcı bir iyileşme sağlarsınız hem de ilaçların yan etkilerinden korunmuş olursunuz. Üstelik bazı rahatsızlıkların fizik tedavi dışında alternatif bir tedavi yöntemi de yoktur.

Yazının ilerleyen bölümlerinde fizik tedavi hangi hastalıklarla ilgilenir gibi soruların da cevabını vereceğiz ama ondan önce ele almak istediğimiz bir konu var. Çevrenizde daha önce fizik tedavi seanslarına katılıp fayda görememiş kişiler mutlaka vardır. Gelin bunların sebeplerine birlikte bakalım. Bu yazıda fizik tedaviden fayda görmeniz için neler yapmanız ve neleri bilmeniz gerektiğini öğreneceksiniz.

Fizik tedavi hakkındaki bu 5 önemli bilginin; bir gün sizin için faydalı olacağına eminiz. Kısa bir vaktinizi ayırmanızı önemle tavsiye ederiz.

1- Fizik tedavi sadece sıcak-soğuk torbaları ve elektro fiziksel ajanlardan ibaret değildir.

fizik tedavi

Bir çoğumuz fizik tedaviyi; ısı veren infra-red lambalar, ultroson cihazları, elektrotlar ve sıcak-soğuk torbaları olarak düşünebiliriz. Fakat gerçek böyle değildir. Bunlar daha çok ana tedavinin yardımcı ekipmanlarıdır. Bu ekipmanlar genellikle ağrıyı azaltmak amaçlı kullanılır. Ağrının azaltılması sayesinde tedavinin ana unsuru olan egzersizleri hasta kişi uygulayabilir hale gelir. Bu sebeple; fizik tedavi olarak size sadece elektro fiziksel ajanlar kullanılıyorsa bir şeylerin yanlış gittiğini düşünebilirsiniz.

2- Fizik tedavi fizyoterapist tarafından uygulanır.

Fizik tedavi; doktor, hemşire, yardımcı sağlık personeli tarafından uygulanmaz. Hatta halk arasında kırıkçı çıkıkçı olarak bilinen kişiler tarafından asla uygulanmaz. Fizik tedavi doktoru muayenenizi gerçekleştirdikten sonra sizi fizyoterapiste yönlendirir. Fizyoterapist uygulayıcı olarak hastalığınıza veya rahatsızlığınıza yönelik tedavi programını uygular. Ek olarak fizik tedavi teknikerleri elektro fiziksel ajanları ve sıcak-soğuk torbaları uygulayabilirler.

Özel Fizyoterapist Hizmeti

Eğer gittiğiniz hastanede fizyoterapist yoksa ya da özel fizyoterapist hizmeti almak isterseniz çok faydalı bir site var. https://ozelfizyoterapist.net Bu site sayesinde İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa veya Bakırköy, Urla, Çankaya ya da Nilüfer gibi bulunduğunuz ili veya ilçeyi yazarak sizin bölgenizde özel hasta kabul eden fizyoterapistleri bulabilir ve bu fizyoterapistler hakkındaki hasta/danışan yorumlarını inceleyebilirsiniz. Site adresini bir kenara kaydetmenizi tavsiye ederiz çünkü bu ihtiyaç ile ne zaman karşılaşacağımız gerçekten belli olmuyor.

3- Fizik tedavinin başarısı için yaşam biçiminizi yeniden şekillendirmeniz gerekebilir.

manuel terapi

Daha öncede bahsettiğimiz üzere vücudun doğal iyileşme kabiliyetini ortaya çıkartmak için çeşitli metotlar kullanılır. Bunların için de bazı özel teknikler de vardır. Manuel terapi en çok bilinen özel tekniklerdendir. Yine son zamanlarda kütletme sesleri ile trend haline gelen kayroprakti de manuel terapinin bir parçasıdır. Diğer bazı özel teknikler ise, tetik nokta tedavisi, grasston tekniği, kupa ve kuru iğne tekniği gibi metotlar özel tekniklerdendir.

Özel teknikler dahil olmak üzere hiç birisi tek başına bir tedavi değildir.

Tedavi genel olarak;

  • İyi bir değerlendirme ile başlar,
  • Ağrılı bir rahatsızlığınız varsa; ağrının azaltılması ile devam eder,
  • Kalıcı bir tedaviyi; kuvvetlendirme, germe veya denge egzersizleri takip eder,
  • Son olarak ve önemli bir madde; yaşam biçiminin yeniden düzenlenmesi.

Örneğin sürekli olarak aynı kolunu kullanan bir garsonun omuz ağrılarından kurtulması için aldığı yükü gün içinde iki koluna eşit şekilde dağıtması ve tek seferde taşıdığı ağırlığı azaltması gibi. Ek olarak omzuna binen yükü azaltması için postür ve omuz çevresi kaslarını kuvvetlendirmesi de etkili bir yöntemdir.

Diğer yandan uzun saatler masa başında çalışan bir kişinin sırt ve boyun ağrılarını yaşaması kaçınılmazdır. Ek olarak zayıflayan kaslar sebebiyle bel ve boyun fıtığı rahatsızlıklarını yaşaması da doğal bir süreçtir. Bu sebeple fizyoterapist tarafından verilecek postür egzersizlerini günlük hayata yerleştirmek önemli bir gerekliliktir.

Bunun gibi bir çok örnek sayabiliriz ki; rahatsızlıklarımızın bir çoğu günlük yaşam biçimimizden kaynaklanır. Bu sebeple bu alışkanlıklarımızda değişiklik yapmadan fizyoterapinin tek başına başarılı olmasını beklemek yanlış olacaktır.

4- Tek seansta harikalar beklemeyin.

Son zamanlarda internette bir çok kütletme videosuna denk gelmiş olabilirsiniz. İçinizden “ah bir şöyle kendimi kütletsem de şu sırt, boyun, bel ağrılarımdan kurtulsam” diye geçiriyor olabilirsiniz. Kısmen haklı olsanız da önemli bir konuyu sizinle paylaşmak isteriz. Bu kütletme videolarında yapılan işlem manipülasyon olarak tanımlanır.

Güvenlik sınırları içerisinde, ani bir hareketle ilgili dokunun gevşetilmesi amaçlanır. Kesinlikle eğitimi olan fizyoterapistler tarafından profesyonelce uygulanmalıdır. Aksi halde alacağınız yanlış bir kararla, kendinizi ehil olmayan ellere emanet etmeniz çok ağır sonuçlar doğurabilir.

Manipülasyon hareketleri sayesinde ağrılarınız azalır ve egzersiz seanslarınızı uygulayabilirsiniz. Yani sadece tek seansta iyileşmeyi beklemeyin. Fizyoterapistlerin amacı sizi en kısa sürede sağlığınıza kavuşturmaktır ama bu her zaman 1 veya 2 seans sürmeyebilir.

Manuel terapi gibi özel teknikleri uygulayan fizyoterapistleri; İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyükşehirlerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

5- Fizik tedavi sadece hastalık veya rahatsızlık durumlarıyla ilgilenmez.

Tıbbın diğer alanlarında olduğu gibi koruyucu tedavi fizyoterapi için de son derece önemlidir. Hiç bir rahatsızlığınız olmadan da fizyoterapi hizmeti alabilirsiniz. Örneğin; postür egzersizleri gibi koruyucu egzersizler ilerleyen yaşlarda omurga problemleri veya duruş bozukluğu yaşamanızı engelleyecektir. Ek olarak sakatlanma riski olan biriyseniz fizyoterapist eşliğinde yapacağınız egzersizler sizi sakatlanmalardan koruyacaktır.

Bir başka örnek ise; yaşlılık fizyoterapisi olabilir. Artan yaşla beraber kemik erimesi ve kas kitle kaybı artar. Buna eklenen hareketsiz yaşam ise; bir çok kas iskelet sorununu peşi sıra getirebilir. Bu sebeple yaşlılık döneminde alacağınız koruyucu yaşlılık fizyoterapisi, sağlıklı bir yaşlılık geçirmenize yardımcı olur.

Eğer vaktiniz varsa sıkça sorulan sorulardan oluşan bonus maddemizi de inceleyebilirsiniz.

Bonus: Sıkça Sorulan Sorular

1- Fizik tedavi nasıl yapılır?

Fizik tedavide uygulanan çok fazla yöntem ve teknik vardır. Bu bazı hastalık gruplarında benzer olsa da; kişiden kişiye değişen faktörler sebebiyle uygulamalar da değişebilir. Bu yüzden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. İyisi mi? Bir fizik tedavi doktoruna görünün eğer fizyoterapi gerekli olursa; o sizi fizyoterapiste yönlendirecektir. Fizyoterapistin sizi detaylı olarak bilgilendireceğine eminiz.

2- Fizik tedavi hangi hastalıklara bakar?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon; kaza, travma, doğuştan gelen rahatsızlıklar ya da başka sebeplerle meydana gelen fonksiyonel bozukluklar ya da kayıpların oluştuğu her durumla ilgilenir. Başlıca hastalıklar;

  • Bel Boyun fıtıkları
  • Omurga problemleri
  • Kas hastalıkları
  • Sporcu yaralanmaları
  • Ameliyat öncesi ve sonrası rehabilitasyon
  • Nörolojik rahatsızlıklar (Felç, MS, Parkinson gibi)
  • Solunum fizyoterapisi (Koah, astım, amfizem gibi)
  • Romatizmal hastalıklar
  • Fibromiyalji
  • Kırık rehabilitasyonu
  • İş uğraşı terapisi

gibi burada sayılamayacak kadar çok rahatsızlık ve hastalık ile fizik tedavi ilgilenir.

3- Fizik tedavi ne kadar sürer veya ne zaman sonuç verir?

Bu hastalığınıza, rahatsızlığınıza, yaşınıza, yaşam biçiminize, uygulanan yönteme göre değişir. Fakat daha önce belirtildiği üzere tek seansta harikalar beklemeyin. En az 2-3 seans gerekebilir.

4- Fizik tedavi kaç saat sürer?

Ortalama seans süresi 40-45 dakikadır. Bir miktar kısa veya daha uzun da sürebilir. Bunun için fizyoterapistinize danışın.

5- Fizik tedavi ücretleri nedir?

Seans ücretleri hizmet aldığınız kuruma göre değişebilir. Devlet hastanesinde sigorta durumunuza göre ücretsiz hizmet alabilirsiniz. Yine dal merkezlerinde veya özel hastanelerde bir miktar katkı payı ödeyerek fizyoterapi seansı alabilirsiniz. Son olarak tamamen özel olarak fizyoterapi hizmeti alabilirsiniz. 2021 yılı itibariyle ortalama seans ücretleri 200 TL civarındadır.

Alacağınız hizmet ve size vereceği fayda arasında elbette farklılıklar vardır. Doğru olmayan kişiden alacağınız ücretli hizmet, ücretsiz bir hizmetin bile yerini tutmayabilir. Size fayda verebilecek en iyi fizyoterapisti bulabilmek için https://ozelfizyoterapist.net sitesini ziyaret edebilir. Fizik tedavi ücretlerini de öğrenebilirsiniz.

Sağlıklı günler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.