Sosyoloji

Flash Mob Nedir?

Flash İngilizcede parlama; mob ise kökeni mobilis, yani hareketlenmiş, hareketli ayaklanmış kitle, toplum anlamına gelir. Herhangi bir mesaj veya bildiri dahilinde gerçekleşmeden insanların kısa bir süre aralığında bir arada olma ve hareket hallinde olmasıdır. Flash Mob eylemeleri genellikle prosedür gereği internet sitelerinde, sosyal medyayla, kişisel bloglarda veya cep telefonlarıyla başlatılıp yaygınlaştırılır ve geniş bir etki alanı oluşturur.

Flash Mob eylemelerine katılmak isteyen insanlar internet üzerinden yapılan çağrılara ve yönlendirmelere uyarlar ve önceden belirlenmiş bir yerde, eylemin içeriği ve devamı hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla buluşurlar. Flash Mob, başlangıçta politik, siyasi bir eylem formu olmamasına rağmen günümüzde siyasi, politik, ekonomik ve daha bir çok konuda temellendirilmiştir.

Kavram olarak Flash Mob ilk kez 2003 Mayıs’ında New York’ta insanları uygulamalı bir sanat etkinliğine davet eden Bill Wasik tarafından kullanılmıştır. Eylemde pasif rol izleyen insanlara göre Flash Mob, tesadüfen bir araya gelmiş insanların amaçsızca eğlendiği veya bir arada durduğu eylem olarak görülür. Fakat Flash Mob eylemini düzenleyen kişinin önceden hazırlık yapması ve eyleminin sınırlarını belirlemesi gerekmektedir.

Flash Mob eylemlerini diğer eylemlerden ayıran en temel özelliği sürprizlere oldukça açık olmasından ve ilgi çekici olmasından kaynaklanır. Eyleme kimlerin ve ne kadar katılımcının geleceğini kestirmek mümkün değildir. Bu konuyla ilgili olarak Woodstock Festivali örnek gösterilebilir. Eylemlerde temel amaç eğlenmektir.

Flash Mob, özünde yalnızca bir yönlendirmedir. Sanal ortamdan gerçek ortama bir akım ve hareket kazandırmaktır.

Bir Flash Mob eyleminin başarı ölçütü nedir? Öncelikle bir Flash Mob eylemini başarılı olarak değerlendirmemiz için eyleme katılmayan ve pasif kalan insanlar veya kitleler arasında uyandırdığı hava, kaos ya da mutluluğun ne derecede olduğunu bilmemiz gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.