Spor

Futbolda ‘Adam Adama Savunma’ Nedir?

Futbolda adam adama savunma ya da adam adama markaj nedir? Ne demek? Daha önceki yazılarımızda çeşitli futbol terimlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “adam adama savunma” kavramından söz edeceğiz.

Futboldaki savunma türlerinden biri olan adam adama savunma, modern futbol anlayışından uzak ve total futbolun içinde yavaş yavaş önemini kaybetmeye başlamış bir sistemdir. Sistem, isminden de anlaşılacağı üzere futbolcuların önceden kendilerine söylenen rakip takım futbolcusunu marke etmesinden ibarettir. Şöyle ki;

Dörtlü defans hattında görev yapan stoper ve beklerin markaj altında tutacağı takip takım oyuncuları kanatlar ve forvetlerdir. Sahayı düz bir şekilde düşündüğümüzde sol bek; rakip takımın sağ kanadını markaja alır. Stoperler ise rakip takımdaki forvet ya da forvetleri markaj altında tutarlar. Sağ bek oyuncusu ise rakip takımın sol kanat oyuncusunu markaja alır.

Burada önemli olan nokta; içeriye penetre eden rakip takım oyuncusunun bireysel olarak engellenmesidir. Tabi bu noktada eşleşmenin de iyi ayarlanmış olması gerekir.

Adam adama savunma sisteminde, rakip takımın tehlikeli isimleri; ikili hatta üçlü markaja alınabilir. Rakip takımdaki kilit oyuncu, skor üretecek bir futbolcuysa orta saha ya da stoperlerden biri sadece bu futbolcuya markaj yapar.

Adam adama savunma, alan savunmasından daha az koordine gereken bir sistemdir. Fakat bu sistemin en büyük açığı; eşleşmedir. Zira sol bek oyuncusunun iyi markaja alamadığı sağ kanat oyuncusu sahanın kendisine göre sağ tarafını koridora çevirebilir. Karşı takım ise bunun bilincinde olarak o kanattan gelmeye başlayacaktır.

Bu sistemde her futbolcu kendi adamını iyi takip etmesi gerekir. Özellikle ceza sahası etrafındaki adam kaçırmalar takım için tehlikeli olabilir.

Adam adama savunmada, forvetlerin de savunmaya katkı vermesi gerekmektedir. Çok fazla enerji gereken bu sistemde takım çok koşmak zorundadır. Ortalama bir orta saha oyuncusunun bir maçta 10 kilometrenin üzerinde koşması gerekir.

Ön liberoların buradaki rolü önemlidir. Zira ön liberolar gerektiğinde defansın arasına girerek rakip takım oyuncularının arasındaki pas destinasyonlarını bozabilir; zaman zaman da orta sahadaki pas trafiğini engelleyerek rakip takım ataklarını başlamadan bitirebilir.

Günümüz futbol takımlarının hemen hemen çoğu bu sistemden vazgeçmiştir. Topun ayakta kaldığı sürenin fazla olması ve takımın topu kaybetmeye başladığı anda çok fazla efor sarf etmek zorunda olması gibi nedenlerle bu sistem tercih edilmemiş; bu sistemin yerini alan savunması almıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.