Spor

Futbolda Kalecinin Ters Ayakta Kalması (Ters Ayakta Yakalanması) Ne Demek?

Futbolda kalecinin ters ayakta kalması (ters ayakta yakalanması) nedir, ne demek? Daha önceki yazılarımızda futbolla ilgili çeşitli konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca kalecilerin ters ayakta kalması, ters ayakta yakalanmasından söz edeceğiz.

Ters Ayakta Yakalanmak (Kalmak) Nedir? Ne Demek?

Ters ayakta kalmak ya da ters ayakta yakalanmak, kalecilerin başlarına gelebilecek en kötü senaryolardan biridir. Futbolda kaleye atılan şutlarda kalecinin topun geldiği yere doğru hareketlenmesi sonrasında:

  • Topun bir oyuncuya çarparak yön değiştirmesi
  • Topun havada belli belirsiz bir ivme kazanıp aniden yön değiştirmesi

gibi iki neden sonucunda topun, kalecilerin hareketlendiği yöne değil de zıttı yönde gitmesi sonucunda ters ayakta kalmaları yani pozisyon hatası yapmış olmasına ters ayakta yakalanmak denir.

Birtakım Örnekler

Mesela Wesley Sneijder’in Trabzonspor’a attığı golde kaleci Onur Kıvrak, topun havada aniden yön değiştirmesi sonucunda normalde ilk başta topun gidebileceği yere yani soluna doğru uzanmış ancak topun barajın üzerinden geçer geçmez kalenin ortasına doğru yönelmesiyle ters ayakta kalarak topu ağlarında görmüştür.

Genelde ölü yaprak vuruşu olarak adlandırılan bu gollerde kaleciler ne yöne doğru hareketleneceğini tahmin edemez ve kontrpiyede kalırlar. Bu kısa tereddüt anında ters ayakta yakalanırlar ve eğer hızlı hareket edemezlerse topu ağlarında görebilirler.

Ters ayakta kalan kaleciler, topun nereye gideceğini bilseler dahi top havada yön değiştirdiğinden genellikle top, hareket ettikleri yerden farklı bir yöne gider. Bu da kalecilerin yanılmasına ve şutun golle sonuçlanmasına yol açar. Yukarıda da değindiğimiz gibi bu durum ya da topun bir oyuncuya çarpması ya da havada yön değiştirmesi sonucu olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.