Akımlar

Anarko Kapitalizm

Şimdi Murray Rothbard, David Friedman ve anarko kapitalizm konusuna biraz daha yakından bakalım.

Murray Rothbard birçok eseriyle tanınıyor ancak bunlar içinden “Yeni Bir Özgürlük İçin” en tanınmışı. Miton Friedman’ın oğlu olan David Friedman ise “Özgürlüğün İşleyişi” adlı bir kitap yazmıştır. Bilindiği gibi ne zaman anarşizmin lafı geçse insanların aklına ya sol temelli ya da kolektivist bir fikir gelmektedir. Fakat klasik liberal düşünce içinde kapitalizm temelli bir anarşist düşünce ekolü de vardır.

Murray Rothbard fikirlerini doğal haklara dayandırarak temellendirmiştir. Bu bakımdan fikirleri Rand, Nozick ve bu düşüncede olan diğer düşünürlere benzemiştir. Rothbard aynı zamanda Mises’ten de çok etkilenmiştir ve “saldırmazlık ilkesi” kavramını oluşturmuştur. Buna göre meşru müdaafa dışında güç kullanmak her zaman yanlıştır. Şiddet, yalnızca size saldırı teşebbüsünde bulunan bir kişiye karşı kullanılabilir. Rothbard, devletin meşru olup olmadığını sorarken, bu ilkeyi dikkate almamız gerektiğini söylemiştir.

Friedman’a göre ise bu soruyu şu şekilde cevaplayabiliriz: Piyasa mı, yoksa devlet mi daha verimli çalışıyor? Peki neden devletin sınırlandırılması, hatta devletin hiçbir şekilde olmaması gerektiğine inanarak anarko kapitalizm kavramına inanmaktadır?
Rothbard şu soruyu sorar: Devletin işlevi nedir? Devletin işlevi, haklarımızı çiğnemektir. Eğer yapmasını istediği bir şeyi yapmazsak, devlet bizi hapishaneye atacaktır. Örneğin Rothbard verginin hırsızlık olduğunu söyler. Biri gelip gelirimizden belli bir oran alacağını ve eğer vermezsek bizi hapishaneye atacağını söylese. Biz onu suçlu ve hırsız olarak görürüz. Peki aynısını devlet yapınca?

Devletin kaçınılmaz olarak verimsizliğe sürükleneceği düşünülür. Bu yüzden anarko kapitalizm ortaya atılmıştır. Savunma ve hizmet gibi servislerin sadece devlet tarafından değil özel kurumlar genel olarak piyasa tarafından da yapılabileceği anarko kapitalizm tarafından savunulur.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.