Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir Ne Demek?
Mustafa Kemal Atatürk’ün söylemiş olduğu en güzel sözlerden biri olan hayatta en hakiki mürşit ilimdir sözü ne anlama geliyor? Hayatta en hakiki mürşit ilimdir ne demek?
Atatürk’ün bu sözüyle vurgulamak istediği asıl anlam bilimin önemidir. Bilimin insanlara yol gösterici bir hazine olduğunu ifade eden bu söz, Mustafa Kemal’in ideal Türkiye görüşü ile de doğrudan ilgilidir.
Türkiye Cumhuriyeti’ni çağdaş, muasır medeniyetler seviyesine eriştirmeyi amaç edinen Mustafa Kemal Atatürk, bu amaç doğrultusunda da çeşitli inkılapları hayata geçirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurtuluş Savaşı’ndan sonra şahlanması ve ayağa kalkması için tek çare olarak bilimi gören Atatürk, çeşitli kurumlar ve inkılaplar ile bu düşüncesini hayata geçirmeye çalışmıştır.
Mürşit, Arapça kökenli bir kelimedir. İrşad eden, yol gösteren, yol gösterici anlamlarına gelir. Yeni kurulan bir devletin savaşın verdiği ağır yük ve hasarı çabucak atlatabilmesi için her alanda toparlanması gerektiğine vurgu yapan “hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözü, Mustafa Kemal’in ne kadar ileri görüşlü ve çağdaş bir insan olduğunu da gözler önüne serer.
Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözüyle paralel olan en büyük icraatı, Tevhid-i Tedrisat Kanunu olmuştur. Bu kanunla birlikte bozulması Osmanlı Devleti’nin Duraklama Dönemine kadar uzanan medreseler kapatılmış ve yerine daha çağdaş ve modern eğitim kurumları açılmıştır. Aynı zamanda birer yıl arayla açılan Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu da Atatürk’ün bilim anlayışının çok geniş olduğunu bizlere göstermektedir.
Bir devlete ya da bir kişiye yol gösterecek olan şeyin bilim olduğuna vurgu yapan bu söz, pozitivist bir sözdür.